Invazia rusă în Ucraina a avut loc în urmă cu peste un an și jumătate. În tot acest timp, țările occidentale au oferit Kievului ajutor financiar și militar, promițând că îi vor sprijini pe ucraineni atât timp cât va fi necesar. Dar este Occidentul obosit de război, așa cum susține Kremlinul?
Potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, de două ori mai mulți ucraineni cred că Occidentul s-a săturat de război și ar dori ca Kievul să negocieze cu Moscova. În acest nou sondaj, sociologii ucraineni au încercat să afle ce crede populația țării despre una dintre principalele narațiuni de propagandă ale Kremlinului, și anume că „Occidentul s-a săturat de război”.
Proporția ucrainenilor care consideră că sprijinul pentru aliați este în scădere și care doresc ca Kievul să intre în negocieri cu Moscova a crescut de la 15% la 30% față de septembrie și decembrie anul trecut. Teza „oboselii occidentale”a fost reiterată recent de purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
„Am spus în repetate rânduri că, potrivit previziunilor noastre, oboseala față de acest conflict, oboseala față de sprijinul total absurd al regimului de la Kiev, va crește în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite”, a declarat Peskov la începutul acestei luni.
Majoritatea ucrainenilor – peste 60% – rămân convinși că sprijinul occidental este solid și, după cum cred experții, este puțin probabil să slăbească în lunile următoare, scrie Euronews. „Președintele Joe Biden mai are la dispoziție luni pentru a continua să sprijine Ucraina și a spus acest lucru. SUA furnizează Ucrainei un sistem de armament serios și nu va exista nici o schimbare”, a declarat Judy Dempsey, de la Centrul Carnegie Europe și editor al blogului Strategic Europe.
Potrivit lui Judy Dempsey, sprijinul Bruxelles-ului pentru Kiev a rămas neclintit din februarie 2022, când a început invazia rusească la scară largă. UE este pregătită să continue să ofere asistență financiară, politică și militară Kievului.
„Sentimentul că războiul durează de ceva timp este cu siguranță prezent în rândul statelor membre. Dar nu cred că această oboseală este suficient de înrădăcinată și de răspândită pentru ca europenii să spună: destul e destul, hai să negociem”, notează expertul.
Înfrângerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar putea afecta serios structura de securitate a Europei în viitor, susține Maximilian Hess, cercetător la Institutul American pentru Studii de Politică Externă și autor al cărții „Războiul economic. Ucraina și conflictul global dintre Rusia și Occident”.
„Este important să înțelegem care este miza acestui conflict: nu este vorba doar de sistemul de securitate european și de probabilitatea unei noi agresiuni rusești, ci și de sistemele economice și politice pe care ucrainenii luptă să le reformeze. Acesta este un conflict în care merită să sprijinim Ucraina, deoarece alternativa, în care Putin câștigă și distruge această țară, va duce nu doar la distrugerea paradigmei de securitate europeană, ci și la distrugerea paradigmei politice și economice a Europei în ansamblu”, spune Hess.
Potrivit expertului, ucrainenii nu trebuie să se teamă că ajutorul din partea Europei și a Statelor Unite va fi redus considerabil sau va dispărea cu totul în următoarele luni. „UE a distribuit ajutorul foarte judicios. Acesta va fi furnizat pentru o perioadă destul de lungă de timp, având în vedere modul în care este structurat. În Statele Unite, vor exista încă multe dispute politice cu privire la ajutorul acordat Ucrainei. Dar cel puțin până la alegerile prezidențiale, până în noiembrie 2024, acesta va rămâne puternic”, spune Hess.
Invazia Moscovei în Ucraina a început în februarie anul trecut. Războiul durează de mai bine de un an și jumătate. Nici Kievul și nici Moscova nu sunt pregătite să se așeze la masa negocierilor, insistând asupra propriilor condiții. Kremlinul susține că „operațiunea specială va continua până la atingerea obiectivelor sale”. Liderii ucraineni consideră că dialogul nu este posibil „atâta timp cât există trupe de ocupație pe teritoriul ucrainean”.
„Nici măcar nu ne gândim la compromisuri teritoriale. Pentru Ucraina, nu există nici o diferență între regiunea Donețk și regiunea Liov, regiunea Cernihiv și Crimeea, Kiev și Sevastopol”, a declarat Ruslan Ștefanciuk, președintele Radei Supreme (parlamentul), la o conferință internațională despre Crimeea.
„În acest stadiu, nu văd nici o posibilitate de a pune capăt acestui război”, spune Judy Dempsey. „Ucrainenii nu sunt pregătiți să negocieze un acord de pace care să nu țină cont de păstrarea integrității teritoriale a țării, iar Kremlinul ne-a spus că nici el nu dorește dialog. Întrebarea este următoarea: dacă nici una dintre părți nu este pregătită să negocieze, dacă războiul se prelungește și tot mai mulți oameni mor, avem nevoie de un mediator care să poată aduce cu adevărat cele două părți împreună. Dar, pentru moment, nu există nici un mediator”.
Pacea va fi posibilă doar atunci când cei aflați la putere în Rusia nu vor mai putea continua războiul, spune Maximilian Hess. „În opinia mea, nu există nici o posibilitate de a pune capăt războiului în viitorul apropiat, deoarece Vladimir Putin nu arată nici un interes în acest sens. Kremlinul, din 2014, a fost cel care a început acest conflict, care s-a transformat într-un război la scară largă în 2022, iar pacea va fi posibilă doar atunci când Kremlinul nu va mai putea sau nu va mai lupta”, spune Hess.