News

Octavian Jurma, avertisment sever: Situația din prezent, de trei ori mai gravă față de septembrie 2020

25.01.2021 | 23:55
Octavian Jurma avertisment sever Situatia din prezent de trei ori mai grava fata de septembrie 2020
ADVERTISEMENT

România este departe de cele 10.000 de cazuri noi raportate zilnic în noiembrie. Cu toate acestea, epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma, anunță că situația din prezent este infinit mai gravă decât cea din toamna lui 2020.

De asemenea, specialistul avertizează că noua tulpină de Covid-19 depistată în Marea Britanie va deveni dominantă în România în decurs de circa patru luni de la prima semnalare.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma face și o constatare nu tocmai pe placul multor cetățeni și spune că după apariția noi tulpini în ar fi indicat ca restricțiile să crească cu circa 50%.

Octavian Jurma avertizează: Situația din prezent, de trei ori mai gravă față de septembrie 2020

Treptat, România relaxează sau se pregătește să dea drumul mai multor activități. Recent, o serie de orașe, în frunte cu Bucureștiul, au deschis restaurantele, cinematografele, sălile de teatru și pe cele de jocuri de noroc.

ADVERTISEMENT

Specialiștii avertizează însă că țara noastră se află într-o situație mult mai gravă față de precedenta importantă relaxare, cea din septembrie 2020, când s-au deschis școlile și restaurantele.

Octavian Jurma, un cercetător care a analizat cu atenție și are un trecut remarcabil în prognoza din pandemie, spune că situația din prezent este ”de trei ori mai gravă”.

ADVERTISEMENT

”Situația noastră, comparativ cu situația din septembrie, când am deschis școlile şi restaurantele, este de trei ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate.

Deşi o rată de infecţiozitate cu 50 – 60 la sută mai mare pare că nu reprezintă cine ştie ce, asta înseamnă că va depăşi cu mult mai multă uşurinţă măsurile noastre de oprire a circulaţiei virusului, care acum sunt în general reprezentate de aceste restricţii”, a spus Jurma la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Noi restricții în România, sugerate de Octavian Jurma

Bazându-se pe date despre noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie, una mult mai contagioasă și, conform ultimelor studii, cu un grad mai ridicat de mortalitate, Octavian Jurma spune că ar trebui să creştem restricţiile cu 50% doar pentru a menţine rata de infectare

”Ar fi nevoie să se mărească restricţiile cu 50 – 60 la sută doar pentru a menţine rata actuală de infectare. De asta se iau măsurile acestea aproape disperate – pentru că guvernele din Occident îşi dau seamna că au greşit fundamental în valul 2.

În general, în UE s-au luat măsuri de limitare, nu de eradicare şi de stopare a infecţiei, pentru că ni s-au părut că acestea din urmă sunt prea dure. Dar vedem că dacă amânăm să le luăm, preţul este mult mai mare. Pericolul este mult mai mare pentru că această tulpină dislocă vechea tulpină.

Vedeţi şi în Germania ce se întâmplă. Nu ştim cum este în România, dar toate supoziţiile pe care le-am făcut s-au adeverit: că (noua tulpină) circulă din decembrie, că este în Bucureşti, că s-a răspândit în ţară”, a mai spus epidemiologul la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
Tags: