News

Octavian Jurma: “Niciun alt Guvern nu și-a lăsat oamenii să moară așa ca în România”

Medicul Octavian Jurma a vorbit luni, la Digi24, despre situația pandemiei, declarând: "niciun alt Guvern nu și-a lăsat oamenii să moară așa".
25.10.2021 | 21:21
Octavian Jurma Niciun alt Guvern nu sia lasat oamenii sa moara asa ca in Romania
ADVERTISEMENT

Încă de acum câteva zile, medicul Jurma a explicat că avem nevoie de un lockdown generalizat în România, iar măsurile de relaxare ar trebui implementate treptat, după câteva săptămâni.

Medicul a criticat săptămâna trecută modalitatea în care au fost anunțate restricțiile, considerând că această întârziere a implementării lor va avea efecte negative asupra evoluției pandemiei.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma: “Niciun alt Guvern nu și-a lăsat oamenii să moară așa”

E greu de spus, cel mai periculos pentru campania de vaccinare a fost decizia politică. Românii s-ar fi vaccinat în ritmul din primăvară dacă nu ar fi intervenit politicienii cu relaxarea.

Dacă vaccinarea ne va scoate din acest val și vom renunța iar cu toate restricțiile, o să ne împotmolim undeva la 50% vaccinarea populației.

ADVERTISEMENT

Vedem în Letonia că 52% din populație nu te ferește de un val. De sub carantină se poate ieși cu un certificat verde, cu unul bine definit și foarte simplu, noi îl complicăm.

Felul în care este folosit la noi, cu scoaterea testelor, are un beneficiu pentru autorități, oamenii nu se mai testează, dar numărul deceselor va continua să crească. Este foarte posibil ca mâine să depășim 600 de decese într-o singură zi, probabil că săptămâna asta vom depăși 3.000 de decese.

ADVERTISEMENT

Oamenii au înțeles că suntem pe cont propriu, vedem că peste tot în lume cei vaccinați sunt protejați împotriva bolilor grave și împotriva morții.

Probabil că sunt probabil de două ori mai decese, dar în momentul acesta este probabil triplu, dar vom vedea acest lucru peste câteva luni. Niciun alt Guvern nu și-a lăsat să moară oamenii așa cum s-a întâmplat în România”, a declarat Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă în momentul de față putem vorbi despre atingerea unui platou al valului 4 sau mai durează până vom ajunge la vârf, medicul Jurma a explicat că este greu de spus, ținând cont că a scăzut numărul de teste.

“E mai bine să avem puțin reguli și aplicate strict, de aceea ar fi trebuit să începem de sus în jos, de la un lockdown generalizat și apoi să ne gândim la măsuri de relaxare, după câteva săptămâni.

Certificatul verde este o măsură de relaxare și este folosit acum ca o măsură de restricție și riscăm să îl compromitem pe termen lung.

Avem astăzi prima zi de luni în care avem un debut sub ziua de luni precedentă, pe de altă parte, astăzi au scăzut cu 10% testele, e cumva forțat acest platou, dar asistăm la debutul unui platou.

Fie o să vedem acum debutul unui platou care va ține câteva săptămâni, fie va fi un vârf ceva mai sus și apoi o coborâre”, a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT