News

Oferă răceala comună sau vaccinul antigripal protecție contra Covid-19? Studiile care dezleagă misterul

24.03.2021 | 16:27
Ofera raceala comuna sau vaccinul antigripal protectie contra Covid19 Studiile care dezleaga misterul
ADVERTISEMENT

Virusul care provoacă răceala obișnuită oprește replicarea coronavirusului în celulele tractului respirator, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Glasgow, ceea ce înseamnă că, pentru o perioadă scurtă, răceala comună protejează de infectarea cu SARS-CoV-2. Autorii studiului speră că această descoperire va contribui la dezvoltarea de strategii și măsuri de control pentru infecțiile cu COVID-19.

Contactat de FANATIK, dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Mateo Balș, spune că un singur studiu nu este suficient pentru a oferi argumentele științifice care să facă legătura între răceala comună și infecția cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu, al Universității din Michigan, arată că persoanele care au primit un vaccin antigripal în ultimul sezon gripal au fost semnificativ mai puțin susceptibile la infecția cu COVID-19, iar cei care au făcut boala au avut mai puține complicații dacă au fost vaccinați antigripal.

Studiu: Virusul răcelii ar împiedica replicarea coronavirusului

Unii viruși concurează pentru a fi cel care provoacă o infecție. Oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow spun că pare că rinovirusul care produce banala răceală învinge coronavirusul. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Infectious Diseases. Beneficiile sunt de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, adaugă ei, încât ar putea ajuta la suprimarea COVID.

ADVERTISEMENT

S-au speculat mult despre modul în care virusul care provoacă COVID, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, s-ar încadra în lumea misterioasă a „interacțiunilor virus-virus”.

Provocarea pentru oamenii de știință este că un an de distanțare socială a încetinit răspândirea tuturor virusurilor și a făcut mult mai dificilă studierea lor.

ADVERTISEMENT

Echipa de la Centrul pentru Cercetarea Virușilor din Glasgow a folosit o replică a căptușelii căilor noastre respiratorii, formată din aceleași tipuri de celule, și a infectat-o ​​cu SARS-CoV-2 și rinovirus, care este provoacă una dintre cele mai răspândite infecții la om, fiind cauza răcelii obișnuite.

Dacă rinovirusul și SARS-CoV-2 au fost eliberate în același timp, numai rinovirusul are succes. Dacă rinovirusul a avut un avans de 24 de ore, atunci SARS-CoV-2 nu nici șansa de a se apropia de celule. Chiar și când SARS-CoV-2 a avut 24 de ore de avans, rinovirusul îl expulzează.

ADVERTISEMENT

“SARS-CoV-2 este puternic inhibat de rinovirus”, a declarat dr. Pablo Murcia pentru BBC News.

El a adăugat: „Acest lucru este absolut interesant, deoarece dacă aveți o prevalență ridicată a rinovirusului, ar putea opri noile infecții cu SARS-CoV-2”.

Efecte similare au mai fost observate. Un focar mare de rinovirus ar putea fi motivul pentru care pandemia de gripă porcină din 2009 a fost întârziată în părți din Europa.

Alte experimente au arătat că rinovirusul declanșează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea SARS-CoV-2 de a se replica.

Când oamenii de știință au blocat răspunsul imun, atunci nivelurile virusului care produce COVID erau aceleași ca și când rinovirusul nu ar fi fost acolo.

Protecția este doar pe termen scurt, după ce trece răceala coronavirusul poate infecta celulele

Cu toate acestea, coronavirusul va fi capabil să provoace din nou o infecție odată ce răceala a trecut și răspunsul imun s-a calmat.

„Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacțiunile dintre viruși ar putea scădea intens incidența SARS-CoV-2, dar efectul maxim va proveni din vaccinare”, subliniază dr. Murcia.

Prof. Lawrence Young, de la Warwick Medical School, a spus că rinovirusurile umane, cea mai frecventă cauză a răcelii comune, sunt „extrem de transmisibile”.

El a adăugat că acest studiu sugerează „că această infecție comună ar putea influența răspândirea SARS-CoV-2, în special în lunile de toamnă și iarnă, când răceala sezonieră este mai frecventă”.

Dr. Adrian Marinescu: Un singur studiu nu este suficient

L-am contactat pe doctorul Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, pentru a afla ce poate însemna o astfel de descoperire pentru viitor, dincolo de faptul că o răceală comună ne-ar putea proteja pe termen scurt de infecția cu noul coronavirus.

“Nu exista argumente științifice care să facă legătura. Un singur studiu care nu este pe un număr reprezentativ de voluntari nu este suficient”, a declarat medicul pentru FANATIK.

Vaccinul antigripal, asociat cu mai puține cazuri de COVID și cu forme mai puțin severe

Potrivit unui studiu, publicat recent în American Journal of Infection Control, persoanele care au primit un vaccin antigripal în ultimul sezon gripal au fost semnificativ mai puțin susceptibile de a avea un test pozitiv pentru infecția COVID-19 atunci când a lovit pandemia. Iar ce care au avut un test pozitiv pentru COVID-19 au avut mai puține complicații dacă au primit vaccinul antigripal.

Aceste noi descoperiri o determină pe medicul Marion Hofmann Bowman, autor senior al studiului, să recomande vaccinul împotriva gripei pacienților ei, chiar dacă sezonul gripal este pe sfârșite.

„Este deosebit de relevant pentru reticența față de vaccin și poate că administrarea vaccinului antigripal în acest an poate ușura o oarecare neliniște cu privire la noul vaccin contra COVID-19”, spune Hofmann, profesor asociat de medicină internă și cardiolog la Michigan Medicine Frankel Cardiovascular Center, citată de Medical Xpress. Michigan Medicine este centrul medical academic al Universității din Michigan.

Cercetătorii au analizat diagrame medicale pentru mai mult de 27.000 de pacienți care au fost testați pentru o infecție COVID-19 la Michigan Medicine între luna martie și jumătatea lunii iulie a anului 2020. Din cei aproape 13.000 care au fost vaccinați împotriva gripei în anul precedent, 4% au testat pozitiv pentru COVID -19. Dintre cei 14.000 care nu primiseră vaccinul antigripal, aproape 5% au dat rezultate pozitive pentru COVID-19. Asocierea a rămas semnificativă după ce a controlat alte variabile, inclusiv etnie, rasă, sex, vârstă, indicele de masă corporală, fumat și multe comorbidități, spune Hofmann.

Persoanele care au primit vaccinul antigripal au fost, de asemenea, semnificativ mai puțin susceptibile de a necesita spitalizare, deși cercetătorii nu au găsit o diferență semnificativă de mortalitate între cele două grupuri. Nimeni din studiu nu a avut teste pozitive pentru ambele infecții în același timp.

Mecanismul care stă la baza asocierii încă nu este clar, spune Hofmann.

“Este posibil ca pacienții care primesc vaccinul antigripal să fie, de asemenea, persoane care practică o distanțare socială mai mare și respectă orientările CDC. Cu toate acestea, este, de asemenea, plauzibil că ar putea exista un efect biologic direct al vaccinului antigripal asupra sistemului imunitar relevant pentru luptați împotriva virusului SARS-CoV-2 “, spune ea.

Studiile longitudinale prospective pentru a examina efectul vaccinului antigripal asupra bolilor respiratorii sunt în curs de desfășurare, inclusiv studiul de evaluare a vaccinului antigripal împotriva gospodăriei (HIVE) prin intermediul Școlii de sănătate publică a Universității din Michigan.

Cu câteva luni în urmă, Hofmann era îngrijorată de dezinformarea care circula în online, care lega vaccinul antigripal de infecția cu COVID-19. Mijloace media importante precum Reuters au dezmințit această teorie și este convinsă că datele echipei sale ar putea ajuta, de asemenea, la soluționarea reticenței față de vaccin.

„În loc de o legătură îngrijorătoare între COVID-19 și vaccinul antigripal, studiul nostru oferă mai multă încredere că vaccinul antigripal este asociat cu evitarea spitalizării pentru COVID-19”, spune ea.

Înainte de izbucnirea pandemiei, Hofmann și coautoarea dr. Anna Conlon, studentă la Școala de Medicină U-M, au educat pacienții despre o altă asociere încurajatoare pentru vaccinul antigripal: efectele protectoare cardiovasculare.

“Există date solide că vaccinul împotriva gripei previne atacurile de cord și spitalizările pentru insuficiență cardiacă, care este un motiv suplimentar pentru a vă vaccina în fiecare sezon gripal”, spune Conlon.

ADVERTISEMENT
Tags: