News

Oficialii UE s-au pus de acord: vor înființa centre de detenție pentru refugiați. Reacția ONG-urilor

Un nou pact asupra migrației și azilului în Uniunea Europeană ar putea intra în vigoare, începând de anul viitor. Guvernele UE au ajuns la un acord istoric.
20.12.2023 | 14:39
Oficialii UE sau pus de acord vor infiinta centre de detentie pentru refugiati Reactia ONGurilor
Uniunea Europeană se pregătește să adopte măsuri noi legate de refugiați / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După o noapte întreagă de negocieri, reprezentanții Parlamentului European și cei ai guvernelor UE au ajuns, miercuri, la un acord cu privire la noile reglementări privind migrația și azilul. Acesta ar trebui să intre în vigoare de anul viitor, după ce va fi aprobat oficial în plen, atât de Consiliul European cât și de Parlamentul European.

Acordul asupra migrației, considerat un moment istoric pentru UE

Comisarul european pentru afaceri interne, Yila Johansson a caracterizat acordul drept ”un moment istoric”, în vreme ce președinția spaniolă a Consiliului UE a scris pe platforma X că ”s-a ajuns la un acord politic asupra celor cinci dosare ale noului Pact privind migrația și azilul”, arată news.ro.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2015, atunci când s-a înregistrat un ”vârf” de peste un milion de imigranți, statele Uniunii Europene au eșuat în a stabili o înțelegere referitoare la găzduirea acestora.

În noul sistem, agreat de toți reprezentanții, statele care nu se află la granița UE (Grecia, Italia sau alte țări mediteraneene), expuse la exodul de migranți, au de ales între a accepta refugiați sau a contribui financiar într-un fond al Uniunii.

ADVERTISEMENT

Migranții vor fi ”cazați” în centre amenajate în apropierea frontierelor

De asemenea, printre măsurile propuse este aceea de a face distincție între cetățenii care au nevoie de protecție internațională și de cei pentru care nu este necesar statutul de refugiat.

Astfel, persoane care vin din India, Tunisia sau Turcia, unde nu există un război, iar rata de acordare a statutului de refugiat nu depășește 20%, pot fi împiedicate să intre în UE. La fel, migranții care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității uniunii.

ADVERTISEMENT

Persoanele care se încadrează în categoriile enumerate mai sus, vor fi reținute în centre situate în apropierea punctelor de frontieră sau a aeroporturilor, pentru a putea fi trimiși imediat înapoi în țară.

ONG-urile spun că se vor crea tabere de prizonieri

Măsura implică o formă de detenție și va fi aplicată inclusiv asupra copiilor proveniți din familii care vor să pătrundă pe teritoriul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

ONG-urile au contestat vehement reglementările noului Pact, susținând că va crea adevărate tabere de prizonieri la frontierele UE. Pactul pentru migrație ar trebui să fie adoptat definitiv înainte de alegerile europene, care sunt programate în iunie 2024.

ADVERTISEMENT