News

Cine este Olaf Scholz, succesorul Angelei Merkel. Le-a promis alegătorilor că-i va continua moștenirea politică

Social-democratul Olaf Scholz este politicianul care îi va urma Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei. Acesta preia conducerea guvernului într-o perioadă marcată de crize pe mai multe fronturi.
25.11.2021 | 18:13
Cine este Olaf Scholz succesorul Angelei Merkel Lea promis alegatorilor cai va continua mostenirea politica
Olaf Schulz este actualmente ministru interimar al finanțelor Foto: hepta, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Olaf Scholz a anunțat miercuri un acord pentru formarea unei noi coaliții de guvernare în Germania, care pune capăt celor 16 ani de guverne conservatoare conduse de Merkel.

Alianța semafor, numită astfel după culorile partidelor care o alcătuiesc, este prima la nivel federal între Verzii ideologic disparați, libertarienii Democrați Liberi (FDP) și SPD-ul de centru-stânga a lui Scholz.

ADVERTISEMENT

Cele trei partide se bucură de o majoritate în camera inferioară a parlamentului și speră că guvernul va depune jurământul la începutul lunii viitoare, după ce vor ratifica pactul de coaliție de 177 de pagini.

Cine este Olaf Scholz, politicianul care a ajuns la putere promițând să fie similar Angelei Merkel

Olaf Scholz a reușit în campania pentru a deveni următorul cancelar al Germaniei, în primul rând, convingându-i pe alegători că va fi foarte asemănător cu figura impunătoare și statornică pe care o va înlocui: Angela Merkel.

ADVERTISEMENT

Potrivit observatorilor politici, prin discursul său concis, bine informat și abținându-se de la orice gest de triumf, Scholz nu numai că a sunat ca actualul cancelar conservator, ci și-a perfecționat și arta de a întruchipa aura ei de stabilitate și calm până la punctul de a-și ține mâinile împreună în aceeași manieră.

„Este ca un fotbalist care a studiat filmări cu un alt jucător și și-a schimbat jocul”, a spus observatorul politic Robin Alexander, citat de The New York Times. „De la temperament și stil politic până la expresia feței, Scholz o canalizează acum pe Merkel. Dacă Scholz ar fi o femeie, ar purta costume cu pantaloni.”

ADVERTISEMENT

De îndată ce va depune jurământul în calitate de cancelar la începutul lunii decembrie, Scholz va trebui să se confrunte cu o pandemie în creștere, tensiuni la granița polono-belarusă, un președinte rus care mobilizează trupe la granița de est a Ucrainei, o China mai confruntatoare și o China, mai dispusă la confruntări și o Americă pe care se poate baza mai puțin.

„Presiunea este uriașă”, a spus Jana Puglierin de la Consiliul European pentru Relații Externe. „Noul guvern preia mandatul într-o situație fierbinte pe mai multe fronturi. Și când vine vorba de politică externă, Olaf Scholz rămâne un pic o enigmă.”

ADVERTISEMENT

Într-adevăr, despre care Olaf Scholz va apărea drept cancelar în două săptămâni este o chestiune de speculații intense.

Social-democrat de-o viață, Scholz, în vârstă de 63 de ani, este o față cunoscută în politica germană de mai bine de două decenii și a servit în două guverne conduse de Partidul Creștin Democrat al doamnei Merkel, cel mai recent ca ministru al finanțelor.

Dar a fost, de asemenea, un fel de cameleon politic, un politician pragmatic care se încadrează în stânga și în dreapta atât de ușor încât uneori este greu de știut de ce parte a spectrului politic se află.

Olaf Scholz, un fel de cameleon politic

Născut în Osnabrück, nordul Germaniei, Scholz a crescut în Hamburg, orașul pe care mai târziu avea să-l conducă ca primar. Bunicul său era un feroviar, părinții lui lucrau în industria textilelor.

El și frații săi au fost primii din familia lui care au mers la universitate.

Era încă în liceu când s-a alăturat social-democraților. Tânăr socialist înflăcărat, și-a petrecut un deceniu ca avocat de muncă apărând muncitorii amenințați de închiderea fabricilor.

Apoi, în calitate de secretar general al partidului său sub ultima administrație de centru-stânga a cancelarului Gerhard Schröder, a apărat reformele dureroase ale pieței muncii cu o eficiență asemănătoare unei mașini care ia adus porecla de „Scholzo-mat”.

Când a fost ales pentru prima dată în Parlament, a stat cu aripa stângă a partidului său. Astăzi el este considerat a fi la dreapta unei mari părți a bazei sale.

Domnul Scholz a pierdut cursa pentru șefia partidului său în fața unei perechi de stânga în urmă cu doi ani, dar i-a surprins și impresionat pe unii dintre cei mai acerbi critici ai săi din propriul său partid, când a scos o „bazooka” de sute de miliarde de euro în ajutor de stat pentru a ajuta la lupta lucrătorilor și întreprinderilor în timpul pandemiei.

Unii speră că aceasta – și tema sa de campanie electorală centrată pe respectul pentru clasele muncitoare – a fost dovada că idealistul tânăr, care s-a ameliorat într-un centrist post-ideologic, ar putea deveni din nou mai radical la 60 de ani.

„Bazooka a fost un moment important”, a spus Kevin Kühnert, unul dintre liderii adjuncți ai social-democraților. „A fost pacea tardivă cu partidul lui. Și a fost începutul unei transformări sociale mai profunde la care spera.”

Scholz, care a slăbit 12 kilograme și a renunțat la alcool înainte de alegeri, a fost mult timp subestimat. A jucat întotdeauna un joc pe termen lung. Ambiția lui de a deveni cancelar datează din 2011, potrivit unui aliat apropiat.

Reputație de persoană decentă

Chiar și adversarii politici vorbesc cu admirație despre instinctul său politic, rezistența și încrederea în sine. În urmă cu trei ani, când cotele de aprobare ale partidului său erau aproape de minime record, el a declarat pentru The New York Times că social-democrații vor câștiga următoarele alegeri.

La fel ca Angela Merkel, el are reputația de a fi o persoană decentă, cu o aură bipartizană.

„Merkel este dincolo de politica de partid, ea este vocea rațiunii”, a spus Alexander, care a scris o carte de succes despre sfârșitul erei Merkel. „Să fie centrul politicii ca persoană, asta este ceea ce Merkel a făcut cu măiestrie și spre asta țintește Scholz.”

Această flexibilitate politică l-ar putea face acum liderul perfect pentru a aborda ceea ce ar putea fi provocarea lui permanentă în calitatea de cancelar – menținerea păcii într-o coaliție neobișnuită și netestată cu trei partide cu două partide divergente ideologic: Verzii progresiști, care vor să cheltuiască 50 de miliarde de euro pentru o tranziție verde, și democrații liberi pro-piață, care vor controla ministerul de finanțe și, odată cu acesta, baierile pungii.

Dar Scholz riscă să nu mulțumească pe nimeni. Cât de absorbit este de a echilibra cererile conflictuale acasă, spun observatorii, i-ar putea afecta capacitatea de a depăși agenda ambițioasă a guvernului său de a pregăti Germania pentru un viitor neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și o era digitală.

De asemenea, va determina cât de mare jucător va fi Germania în străinătate. Dacă domnul Scholz devine prea distras de tensiunile interne, Europa și lumea vor simți pierderea leadershipului Angelei Merkel, prevăd analiștii.

Dar, dacă lucrurile merg bine, Germania lui Scholz s-ar putea dovedi a fi o putere esențială pentru coeziunea europeană, pentru o mai mare unitate transatlantică în lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru confruntarea concurenților strategici precum China și Rusia și, unii speră, pentru o renașterea social-democrației în diferite părți ale lumii.

În ce direcție se va orienta în politica externă?

Politica externă abia a fost discutată în campania electorală, dar, împreună cu pandemia, ar putea ajunge să domine primele luni ale noii administrații.

Germania preia președinția Grupului celor 7 (G7) în ianuarie și Scholz va atrage imediat atenția asupra lui pe o serie de întrebări internaționale presante.

El are un aparent aliat de centru-stânga în președintele Biden. De la al doilea mandat al fostului președinte Bill Clinton, atât Casa Albă, cât și cancelaria germană nu au mai fost în mâinile liderilor de centru-stânga.

Dar nimeni din Berlin nu se bazează prea mult pe Washington.

„Nu știm cât de fiabilă este administrația Biden și nu știm cât timp va rămâne la putere”, spune Puglierin de la Consiliul European pentru Relații Externe.

Unul dintre consilierii domnului Scholz a spus-o însă mai direct: „Biden este America First, doar mai politicos”.

Drept urmare, Scholz își va concentra energia pe consolidarea Uniunii Europene, spun consilierii săi.

Prima sa vizită în străinătate va fi la președintele Emmanuel Macron în Franța, care se confruntă cu propria sa campanie electorală dificilă anul viitor. Oferirea de sprijin lui Macron, care preia președinția rotativă a Uniunii Europene în ianuarie, este un obiectiv.

„O Europă suverană este cheia politicii noastre externe”, a spus Scholz miercuri. „Fiind cea mai puternică și mai populată țară din inima Europei, este de datoria noastră să facem posibilă această Europă suverană și să o promovăm.”

ADVERTISEMENT
Tags: