News

Olivia Steer, amendată cu 5.000 de lei de CNCD. A făcut afirmații nepotrivite despre evreii uciși la Auschwitz

Olivia Steer stârnește noi controverse. Soția lui Andi Moisescu a fost amendată de CNCD, din cauza unei postări legate de evreii uciși în lagărul de la Auschwitz.
02.02.2022 | 22:26
Olivia Steer amendata cu 5000 de lei de CNCD A facut afirmatii nepotrivite despre evreii ucisi la Auschwitz
Olivia Steer, amendată de CNCD cu suma de 5.000 lei. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Olivia Steer a fost amendată cu suma de 5.000 de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a postat pe rețelele de socializare o întrebare de tipul: ”Evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?”

CNCD consideră că Olivia Steer a produs astfel o faptă de discriminare și de aceea a fost sancționată.

ADVERTISEMENT

Postarea controversată a Oliviei Steer: ”Întrebarea serii: evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?” 

”Mesajul publicat de Moisescu Olivia Venturia (fostă Steer): „întrebarea serii: evreii gazați la Auschwitz aveau comorbidități, nu-i așa?” reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Moisescu Olivia Venturia. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, a precizat CNCD într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

După ”întrebarea serii” lansată de fosta prezentatoare a emisiunii ”Dansez pentru tine”, Institutul Elie Wiesel a luat atitudine și a tăguit într-o postare CNCD. Institutul Elie Wiesel a precizat că este doar un pas de la antivaccinare împotriva Covid-19, la antisemitism.

Și Traian Băsescu, fostul președinte al țării, a fost amendat de CNCD

Olivia Steer nu este singura pe care CNCD a luat-o în vizor, ci și fostul șef al statului, Traian Băsescu, a fost amendat cu suma de 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a făcut afirmații discriminatorii la adresa romilor. Concret: ”clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”/“grupările țigănești de tip mafiot”.

”Afirmațiile postate de Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”) reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

ADVERTISEMENT

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Traian Băsescu. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi)”, a mai precizat CNCD.

Mai exact, europarlamentarul a făcut afirmațiile în 2020, tot într-o postare pe facebook, scriind că ”grupările țigănești de tip mafiot” au revenit în România și încalcă legislația anti-Covid, iar peste 6 luni urmează să ne temem să ieșim pe stradă.

”Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate, în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite. Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa.

Grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori. Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe”, scria Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT