Sport

Olivier Krumbholz, interviu special pentru Fanatik: “Jucătoarele străine sunt bune pentru Ligă, nu şi pentru naţionala României!”

Olivier Krumbholz este unul dintre cele mai importante nume din handbalul feminin. Selecţionerul Franţei a acordat un interviu special pentru FANATIK după ce a asistat la meciul CSM Bucureşti - Gyor 23-27.
24.09.2023 | 20:44
Olivier Krumbholz interviu special pentru Fanatik Jucatoarele straine sunt bune pentru Liga nu si pentru nationala Romaniei
Olivier Krumbholz, prezent la CSM Bucureşti - Gyor alături de Siraba Dembele. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Într-un domeniu turbulent precum handbalul, Olivier Krumbholz este unul dintre numele care au rămas constant la cel mai înalt nivel. Este selecţionerul Franţei din 1998 până în prezent, cu un singur hiat între 2013 şi 2016.

Olivier Krumbholz, interviu special pentru FANATIK

Tehnicianul în vârstă de 65 de ani este campion olimpic, mondial şi european cu reprezentativa Franţei, iar ultima mare provocare a carierei este să câştige din nou titlul olimpic pe teren propriu. Se va retrage după Jocurile Olimpice de la Paris.

ADVERTISEMENT

Prezent la meciul dintre CSM Bucureşti şi Gyor, încheiat 23-27, legendarul tehnician francez a acordat un interviu special pentru FANATIK în care a vorbit despre situaţia handbalului românesc, oferind şi câteva soluţii pentru redresare.

Domnul Krumbholz, în primul rând, cum vi s-a părut atmosfera de la CSM Bucureşti – Gyor?

– Este foarte frumos, o atmosferă caldă, oameni mulţi. Un joc de handbal foarte bun. Bineînţeles, pentru mine este un joc foarte important în prisma jucătoarelor din Franţa pe care la urmăresc pentru echipa naţională. Gyor este o formaţie foarte puternică, joacă un handbal în mare viteză şi pentru moment sunt mai bune.

ADVERTISEMENT

“Văd că vin foarte multe jucătoare bune din alte ţări. Este bine pentru ligă, probabil nu şi pentru naţionala României”

Aveţi mai multe jucătoare de la naţională care evoluează la CSM Bucureşti. Ce părere aveţi de clubul şi nivelul la care joacă?

– Este foarte bine pentru că joacă în Champions League. Liga Naţională este la un nivel foarte înalt, din ce în ce mai înalt din ce văd, cu vârfuri CSM şi Rapid, dar şi alte echipe devin din ce în ce mai puternice. Este bine pentru jucătoarele noastre pentru că pregătim Jocurile Olimpice şi este foarte important ca handbalistele să joace la cele mai bune formaţii ale Europei.

ADVERTISEMENT

Cum vede unul dintre cei mai buni antrenori din lume campionatul României?

– Este foarte bun. Văd că vin foarte multe jucătoare bune din alte ţări. Asta este bine pentru ligă, probabil nu şi pentru naţionala României. Pentru că este foarte important ca cele mai bune jucătoare din România şi, în special jucătoarele tinere, să joace la cel mai înalt nivel. Iar între ligile puternice ale Europei avem liga din Franţa, Ungaria şi România.

“Cel mai important pentru handbalul românesc ar fi ca naţionala să fie la Paris în 2024”

Cât de dificil este că creezi o echipă naţională competitivă? Vă întreb din prisma experienţei vaste pe care o aveţi, iar noi încercăm de câţiva ani să creăm o naţională puternică…

ADVERTISEMENT

– Este o muncă foarte mare. Este important să aveţi un antrenor foarte bun, dar şi mai mult decât atât un staff foarte competent. Un staff puternic pentru că este nevoie de muncă multă. Trebuie să fie urmărite toate jucătoarele, să fie adunate date despre fiecare, analişti video, echipa medicală este, de asemenea, foarte importantă. Cred că cel mai important pentru handbalul românesc ar fi ca naţionala să fie la Paris, la anul.

Sunteţi unul dintre cei mai longevivi antrenori din handbal. Cum rezistaţi unui asemenea mediu turbulent?

– Muncim foarte mult. Mă uit la fiecare meci, văd absolut orice meci din Champions League. Secretul este munca. În staff suntem patru specialişti care lucrăm foarte bine împreună. Când ne întâlnim, încercăm să creăm legături mai presus de handbal. Bineînţeles, jucătoarele se schimbă, integrăm şi fete tinere, dar eu zic că suntem foarte bine.

“În Franţa, jumătate din bani vin de la stat şi de la autorităţile locale şi cealaltă jumătate de la sponsori”

V-ar plăcea să aveţi o handbalistă ca şi Neagu în echipă?

– Bineînţeles (râde). Cristina este într-o formă foarte bună, este foarte importantă pentru echipă, ca întotdeauna. Joacă foarte rapid şi este precum o tânără jucătoare ca vitalitate.

Sunteţi un specialist în handbal. În România există o controversă referitoare la investiţia banilor publici în handbal. Care este punctul dumneavoastră de vedere: este de bun augur investiţia de bani publici în handbal?

– Din punctul meu de vedere este foarte bine. Sportul este o parte importantă a societăţii. În Franţa, jumătate din bani vin de la stat şi de la autorităţile locale şi cealaltă jumătate de la sponsori. Este foarte stabil şi foarte important să avem o naţională puternică. Nu este importantă doar echipa de fotbal, ci şi cea de handbal.

Ce obiective aveţi la Campionatele Mondiale din decembrie cu naţionala

– Obiectivul pentru luna decembrie este să jucăm din ce în ce mai bine, dar nu plecăm cu obiectivul de a câştiga Mondialul. Ne pregătim pentru Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde vrem să câştigăm. Este cea mai importantă competiţie. Nu vom fi la 100% pentru Mondiale, dar cu siguranţă vom fi pentru Jocurile Olimpice.

  • 65 de ani are Olivier Krumbholz
  • 1998 este anul în care a preluat Krumbholz pentru prima dată naţionala Franţei
ADVERTISEMENT