News

Omicron, efecte devastatorare! Ce avertisment a lansat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică

Omicron, efecte devastatorare! Ce avertisment a lansat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, despre varianta sudafricană de coronavirus care sperie întreaga lume.
03.01.2022 | 18:05
Omicron efecte devastatorare Ce avertisment a lansat Razvan Chereches expert in sanatate publica
ADVERTISEMENT

Un nou semnal de alarmă tras de expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Acesta nu a ezitat o clipă și a transmis că omenirea ar putea avea probleme serioase.

Cherecheș a susținut că, având în vedere rata rapidă de creștere a Omicron în întreaga lume, efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator.

ADVERTISEMENT

Omicron, efecte devastatorare pentru oameni!

De altfel, o statistică mondială COVID, realizată în funcție de cazurile zilnice raportate la un milion de locuitori, arată că numărul de persoane infectate aproape s-a dublat în decembrie.

Culmea, totul a fost comparat cu orice altă lună a anului trecut, în condițiile în care nici 2021 nu a fost unul de scădere a numărului de cazuri.

ADVERTISEMENT

„Efectul tulpinii Omicron la nivel global … chiar dacă pare că are simptome mai ușoare decât Delta, la rata aceasta de creștere nu va conta și efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Interesant este că România va avea transmitere comunitară a tulpinii Omicron la jumătatea lunii ianuarie, iar estimările INSP care prognozează 25.000 de cazuri pe zi par a fi foarte corecte, mai ales că acestea se bazează pe modele matematice.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, datele optimiste din Occident în legătură cu Omicron, care pare să fie o variantă mai blândă a SARS-CoV-2, riscă să nu se aplice în România, din cauza ratei mici de vaccinare a populaţiei, a explicat medicul de terapie intensivă Radu Ţincu.

„Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară.

ADVERTISEMENT

Însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri.

Aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi.

Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a spus medicul la Digi 24.

ADVERTISEMENT