News
notix pixel id

OMS a suspendat studiile clinice pe bază de hidroxiclorochină. Efectele adverse ale ”medicamentului minune”

26.05.2020 | 07:45
OMS a suspendat studiile clinice pe bază de hidroxiclorochină. Efectele adverse ale ”medicamentului minune”
OMS a suspendat studiile clinice pe bază de hidroxiclorochină. Efectele adverse ale ”medicamentului minune”. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

OMS a suspendat studiile clinice pe bază de hidroxiclorochină de la nivel mondial. Decizia forului mondial din sănătate vine după ce mai multe analize au certificat o serie de efecte nocive ale medicamentului.

OMS a suspendat studiile clinice pe bază de hidroxiclorochină. Efectele adverse ale ”medicamentului minune”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că a suspendat temporar studiile clinice cu hidroxiclorochină pe care le realizează cu partenerii săi din mai multe țări, ca o precauție pentru siguranță:

”Comitetul director a suspendat porțiunea de hidroxiclorochină a studiului clinic de solidaritate, în timp ce problema de siguranță a fost luată în considerare. Celelalte studii clinice continuă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CBC.

ADVERTISEMENT

Poziția tranșantă a celor de la OMS vine după ce publicația științifică The Lancet a publicat un studiu despre hidroxiclorochină, care a implicat peste 96.000 de pacienți din 671 de spitale de pe șase continente, ceea ce concluzionează că acest tratament ar putea crește riscul de aritmie cardiacă și deces.

Întreprins pe un eșantion pe aproape 15.000 de pacienți, acesta este primul studiu la scară largă care oferă „dovezi statistice solide” conform cărora clorochina și derivatul acesteia, hidroxiclorochina, ”nu beneficiază pacienții cu Covid-19” conform Dr. Mandeep Mehra, autorul său principal.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a inaugurat studiile clinice cu hidroxiclorochina în urmă cu mai bine de două luni, cu scopul de a găsi un tratament eficient pentru COVID-19. La ora actuală, liderul OMS dezvăluie că ”peste 400 de spitale din 35 de țări recrutează activ pacienți pentru testare”.

Hidroxiclorochina, lăudată și ”consumată” de Donald Trump

De la începutului pandemiei, Donald Trump a fost cel mai important susținător al clorochinei, un tratament promovat în Franța de profesorul Didier Raoult, considerat de mulți drept cel mai mare epidemiolog din lume.

ADVERTISEMENT

Recent, liderul american pare să fi trecut la o etapă superioară: el a dezvăluit luni, într-o discuție cu ziariștii de la Casa Albă, că ia preventiv clorochină ”de 10 zile”.

În paralel cu studiile ”The Lancet”, Luni, dr. Didier Raoult își susține teoriile și spune că ”Nimic nu va șterge ceea ce am văzut cu ochii mei”, spune profesorul din Marsilia.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că grupul său de 3.600 de pacienți, cei mai mulți fiind tratați cu combinația de hidroxiclorochină și azitromicină (un antibiotic), a înregistrat cea mai scăzută mortalitate din lume: 0,5%”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri