News

Omul de afaceri Călin Donca a ieșit din arestul preventiv, după trei luni. Soția: „Foarte emoționant, tremur toată”

Omul de afaceri Călin Donca a fost eliberat din arestul preventiv și plasat în arest la domiciliu, după trei luni petrecute în spatele gratiilor.
16.12.2023 | 11:27
Omul de afaceri Calin Donca a iesit din arestul preventiv dupa trei luni Sotia Foarte emotionant tremur toata
Omul de afaceri Cîlin Donca a ieșit din arestul preventiv/ Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

O instanță din Brașov a decis, vineri seara, transferul omului de afaceri Călin Donca din arestul preventiv în arest la domiciliu. Donca a stat trei luni după gratii într-un dosar în care este acuzat de înșelăciune, evaziune fiscală și delapidare, informează observatornews.ro.

La ieșirea din arest, Donca a fost așteptat de soția sa Orianda, alături de care a devenit celebru prin participarea la mai multe emisiuni TV. „Foarte emoționant. Tremur toată, ca și când ai frisoane, atunci când ai febră”, a declarat soția.

ADVERTISEMENT

Vreau să mulțumesc judecătorilor care mi-au oferit ocazia de a sta în libertate și au fost îngăduitori. Mulțumesc prietenilor, familiei, soției eroine care a dus și firma și copiii. Cel mai greu a fost despărțirea de familie. Când ești în situații din acestea simți ce contează cu adevărat. Nu sunt lucrurile materiale. Copii fără de care nu puteam să dorm seara, soția cu care sunt de 15 ani, aste sunt lucrurile care contează”, a spus Călin Donca, la ieșirea din arest.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva lui Donca pe 18 septembrie, după ce polițiștii au făcut 17 percheziții în trei județe, într-un dosar în care omul de afaceri de 39 de ani este suspectat că a evitat plata unor impozite în cuantum total de 4.300.000 lei.

ADVERTISEMENT

Alături de alte persoane, Călin Donca este acuzat și de faptul că ar fi delapidat 8.300.000 lei din firmele pe care le controlează, la care se adaugă escrocarea cu 700.000 de euro a cumpărătorilor unei monede virtuale pe care el a înființat-o.

A fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Toţi au contestat măsura dispusă”, anunța Tribunalul Brașov, în urmă cu trei luni, măsură care apoi a fost prelungită de două ori.

ADVERTISEMENT

Presa din Brașov relata că omul de afaceri și soția sa au creat o criptomonedă, denumită Solix, și încerca să-și convingă urmăritorii de pe rețelele sociale să investească în aceasta, cu promisiunea că vor câștiga de 100 de ori mai mult decât investiția inițială.

Donca și asociații său au deschis 17 firme prin intermediul cărora au fost realizate tranzacții fictive pentru a crește valoarea criptomonedelor. Însă investitorii nu-și primeau banii înapoi întrucât valoarea tokenurilor nu era reală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Donca ar fi prejudiciat și statul român prin faptul că firmele acestuia au beneficiat în mod ilegal de rambursări de TVA, prin raportarea nejustificată a unor cheltuieli deductibile. La momentul perchezițiilor, procurorii au pus sechestru și pe trei mașini ale lui Donca: BMW X7, BMW I7, Lamborghini Aventador.

ADVERTISEMENT