News

OMV a dat în judecată statul român. Austriecii ne cer aproape 50 de milioane de euro

Grupul OMV Petrom a acționat în judecată statul român. Compania austriacă cere țării noastre aproape 50 de milioane de euro.
06.04.2023 | 15:39
OMV a dat in judecata statul roman Austriecii ne cer aproape 50 de milioane de euro
Statul român, dat în judecată de OMV. Austriecii vor aproape 50 de milioane de euro. Sursa foto: omvpetrom.com
ADVERTISEMENT

OMV Petrom a dat în judecată statul român. Grupul austriac a intentat procesul la Tribunal Arbitral din cadrul Curții Internaționale de la Paris. Compania din sectorul energetic reclamă peste 230 milioane lei nedecontate de stat.

Statul român, dat în judecată de OMV. Austriecii vor aproape 50 de milioane de euro

În anul 2020, OMV Petrom a dat în judecată statul român la aceeași instituție din Franța și a obținut recuperarea a 66 de milioane de euro. Acum, austriecii au efectuat un demers similar și vor suma de aproape 50 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În urmă cu doi ani, Guvernul României a pierdut procesul de arbitraj internațional cu OMV pe tema cheltuielilor cu poluarea istorică. Situația s-ar putea repeta și în prezent.

Conducerea companiei austriece a reclamat costuri istorice de mediu pe care statul român nu le-a decontat. Este vorba de o sumă uriașă, de 231 de milioane de lei (circa 50 de milioane de euro).

ADVERTISEMENT

”(…) spre finalul anului 2022, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat alte două proceduri de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile ICC, cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de Ministerul Mediului în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 231,37 milioane lei. La 31 decembrie 2022, procedura de arbitraj este în derulare”, se arată într-un document prezentat de Profit.ro.

Ce prevede contractul de privatizare OMV Petrom

Contractul de privatizare al OMV Petrom spune că grupul austriac este îndreptățit să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare și de mediu efectuate pentru restaurarea și decontaminarea zonelor aferente unor activități desfășurate înainte de 2004.

ADVERTISEMENT

La finalul lui 2022, compania a înregistrat drept creanțe de la statul român costurile estimate cu dezafectarea. Acestea au o valoare netă de peste 1,57 miliarde lei. Costurile estimate cu obligațiile de mediu s-au ridicat la o valoare de 40,83 milioane lei.

Privatizarea Petrom a avut loc în 2004, în timpul Guvernului Năstase. Statul român s-a angajat ca pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenții în legătură cu contaminarea istorică a mediului.

ADVERTISEMENT

Acest lucru rezultă din termenii și condițiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul. În plus, pentru o perioadă de 30 de ani, partea română este obligată să plătească toate costurile de mediu legate de închiderea sondelor.

ADVERTISEMENT