News

ONU acuză Rusia că a ucis ucraineni prin tortură. Ce alte atrocități au comis soldații Moscovei

Rusia a torturat unele victime ucrainene până la moarte, potrivit unei anchete ONU. Nu sunt singurele atrocități comise de ruși în Ucraina
25.09.2023 | 18:53
ONU acuza Rusia ca a ucis ucraineni prin tortura Ce alte atrocitati au comis soldatii Moscovei
Soldații ruși au torturat ucraineni până la moarte Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Soldații armatei ruse i-au torturat pe ucraineni atât de brutal încât unele dintre victimele lor au murit. Ocupanții au forțat familiile victimelor să asculte în timp ce violau femeile, potrivit celor mai recente concluzii ale membrilor unui organism de anchetă mandatat de ONU.

ONU acuză Rusia că a ucis ucraineni prin tortură

În cadrul unei declarații în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, a declarat că echipa sa a “colectat noi dovezi care indică faptul că utilizarea torturii de către forțele armate ruse în zonele aflate sub controlul lor a fost generalizată și sistematică”.

ADVERTISEMENT

“În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o asemenea brutalitate încât a provocat moartea victimei. Soldații ruși au violat și au comis violențe sexuale împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani” în părțile ocupate din provincia Kherson, a mai spus el. În mod frecvent, familia era ținută într-o încăpere alăturată și forțată să audă ce se întâmplă, a adăugat el.

Rusia neagă că a comis atrocități sau că a vizat civili în Ucraina. Møse a declarat că încercările comisiilor de a comunica cu Rusia au rămas fără răspuns. Moscovei i s-a oferit posibilitatea de a răspunde acuzațiilor în cadrul audierii consiliului, însă niciun reprezentant rus nu a participat.

ADVERTISEMENT

Întrebat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, despre numărul de cazuri de tortură soldate cu decese, Pablo de Greiff, membru al comisiei, a declarat că este imposibil de știut din cauza accesului restricționat, dar că este vorba despre un “număr destul de mare și… victimele provin din regiuni foarte diferite din întreaga țară, apropiate și îndepărtate de liniile de luptă”.

În lunile august și septembrie, comisia lui Møse a vizitat părți ale Ucrainei deținute anterior de forțele rusești, cum ar fi în regiunile Herson și Zaporojie. Comisia a constatat că tortura a fost comisă în principal în centrele de detenție gestionate de autoritățile ruse și în principal împotriva persoanelor acuzate că sunt informatori ucraineni. Comisia a declarat anterior că încălcările comise de forțele rusești în Ucraina, inclusiv utilizarea torturii, pot constitui crime împotriva umanității.

ADVERTISEMENT

Organismul ONU a descoperit, de asemenea, “câteva cazuri” de încălcări comise de forțele ucrainene, a declarat Møse, precizând că acestea se referă la cazuri de atacuri nediscriminatorii și rele tratamente aplicate deținuților ruși. Kievul a declarat anterior că verifică toate informațiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război și că va investiga orice încălcări și va lua măsurile legale corespunzătoare.

Comisia a fost mandatată de consiliu în martie 2022 să investigheze abuzurile din Ucraina de la începutul războiului și a vizitat de mai multe ori și a realizat sute de interviuri. Uneori, dovezile adunate de anchetele mandatate de ONU sunt folosite pentru procese naționale și internaționale, inclusiv pentru cazuri de crime de război.

ADVERTISEMENT