News

ONU consideră autentică filmarea în care prizonieri ruşi sunt executaţi de ucraineni. Se cere o anchetă criminalistică independentă

Imaginile în care prizonierii ruşi sunt ucişi de ucraineni au fost analizate de ONU. Un Înalt Comisar confirmă veridicitatea lor
25.11.2022 | 17:07
ONU considera autentica filmarea in care prizonieri rusi sunt executati de ucraineni Se cere o ancheta criminalistica independenta
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de execuţia de prizonieri
ADVERTISEMENT

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, și-a exprimat vineri șocul față de suferința umană din Ucraina, dar a vorbit şi despre presupusele execuții de prizonieri, unele astfel de imagini fiind viralizate săptămâna trecută pe reţelele de socializare.

Au fost executaţi 12 prizonieri ruşi

Pe lângă documentarea victimelor civile, Misiunea de Monitorizare a ONU a examinat videoclipuri și alte informații despre presupusele execuții sumare ale prizonierilor de război ucraineni și ruși.

ADVERTISEMENT

“De când Rusia și-a început atacul armat asupra Ucrainei, în luna februarie, au existat numeroase acuzații de execuții sumare de către ambele părți a prizonierilor de război și a altor persoane care nu mai participau la lupte.

Persoanele aflate în afara luptei , inclusiv soldații care s-au predat, sunt protejate de dreptul internațional umanitar, iar executarea lor sumară constituie o crimă de război”, a spus Türk.

ADVERTISEMENT

Printre videoclipurile pe care Misiunea de Monitorizare le-a examinat se numără câteva care au apărut în ultimele două săptămâni pe rețelele de socializare. Acestea includ imagini din satul Makiivka, care înfăţişează predarea aparentă a forțelor ruse sau a grupurilor armate afiliate Rusiei; un bărbat deschide focul asupra soldaților ucraineni, iar ulterior apar în cadru cadavrele a 12 soldaţi ruşi.

“Misiunea noastră de monitorizare din Ucraina a efectuat o analiză preliminară care indică faptul că aceste videoclipuri tulburătoare este foarte probabil să fie autentice în ceea ce arată. Circumstanțele reale ale întregii secvențe de evenimente trebuie investigate cu cea mai mare atenţie posibilă, iar cei găsiți responsabili trebuie să răspundă în mod corespunzător”, a spus reprezentantul ONU.

ADVERTISEMENT

“Analiza pe care Misiunea a făcut-o până în prezent subliniază necesitatea unor investigații criminalistice independente și detaliate pentru a ajuta la stabilirea exactă a ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Autoritățile ucrainene au deschis şi ele o anchetă penală cu privire la evenimentele de la Makiivka.

ADVERTISEMENT