News

ONU vrea ca vaccinul anti-Covid-19 să fie disponibil pentru toată lumea: „Trebuie să fie un bun public global”

04.06.2020 | 23:54
ONU vrea ca vaccinul antiCovid19 sa fie disponibil pentru toata lumea Trebuie sa fie un bun public global
ADVERTISEMENT

ONU vrea ca vaccinul anti-Covid care va fi dezvoltat să fie considerat un bun public global. Asta, în condițiile în care există tot mai multe zvonuri că vaccinul ar putea costa foarte mult sau, mai grav, nu ar ajunge la toată lumea.

ONU vrea ca vaccinul anti-Covid-19 să fie bun global

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, crede că ipoteticul vaccin ar trebui considerat un „bun public global”, accesibil tuturor, conform stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută în cadrul unui summit organizat pentru a strânge fonduri pentru Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI).

Un vaccin împotriva COVID-19 trebuie privit ca un bun public global, un vaccin pentru oameni”, a explicat Guterres.

ADVERTISEMENT

O altă problemă subliniată de Guterres este lipsa vaccinării a peste 20 de milioane de copii în aceste vremuri de pandemie. „20 de milioane de copii nu au fost vaccinați, unul din cinci copii nu este vaccinat. Trebuie să reluăm vaccinarea. Când vom avea vaccin anti-Covid să ne asigurăm că toată lumea are acces la el”, a explicat reprezentantul ONU.

Summitul, organizat virtual, a reunit peste 50 de țări și peste 35 de șefi de stat și de guvern. Organizatorii speră să strângă peste 7 miliarde de dolrai pentru a continua campaniile globale de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei și febrei tifoide.

ADVERTISEMENT

2 miliarde de dolari, ținta strângerii de fonduri pentru vaccinul anti-Covid-19

Pentru vaccinul anti-Covid-19, cei de la ONU vor să strângă 2 miliarde de dolari. Gazda summit-ului a fost Boris Johnson, premierul britanic.

„Sper că acest summit va fi momentul în care lumea se va aduna pentru a uni umanitatea în lupta împotriva bolilor“, a declarat Johnson.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie contribuie în următorii 5 ani cu 1.85 miliarde de euro la bugetul GAVi, fiind cel mai important contribuitor al Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare. Marea Britanie are aproape 40.000 de morți, fiind cea mai afectată țară din acest punct de vedere dintre toate țările din Europa. La nivel mondial, doar SUA are mai mulți morți (109.000) din cauza infectării cu Covid-19.

ADVERTISEMENT