News

Operație în premieră în România. Un copilaș de 1 an și 4 luni, salvat de medici după o intervenție complicată la inimă

Un copilaș de doar 1 an și 4 luni a fost salvat de medicii din România după o operație în premieră. Intervenția a avut loc la Timișoara.
12.03.2024 | 12:10
Operatie in premiera in Romania Un copilas de 1 an si 4 luni salvat de medici dupa o interventie complicata la inima
Medicii din Timișoara, operație în premieră în România, la un copilaș. Sursa foto: Facebook / Centrul Inimii Rocordis Timișoara / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicii de la un spital din Timișoara au realizat o operație în premieră în România, reușind să salveze un copilaș de 1 an și 4 luni. Micuțul a fost supus unei intervenții complicate la inimă.

Medicii din Timișoara, operație în premieră în România, la un copilaș

Problemele de ordin medical ale micuțului pacient au apărut încă de la naștere. Acesta a suferit o tahicardie paroxistică supraventriculară. Vorbim de o afecțiune deosebit de periculoasă, care putea avea consecințe fatale în orice moment.

ADVERTISEMENT

În dese rânduri, pulsul copilașului ajungea, în perioadele de criză, și la 200 de bătăi pe minut, în repaus. Medicii spun că, în timpul unor asemenea crize repetate, tensiunea scade, creierul nu este suficient de bine oxigenat și există riscul ca celelalte organele să cedeze. În plus, se poate instala o cardiomiopatie dilatativă (lărgirea exagerată a camerelor inimii) și în permanență se poate produce sindromul morții subite.

Boala a evoluat până la momentul în care nu mai putea fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor. Anul trecut, la un control, medicii au descoperit că micuțul avea un puls de 280 de bătăi pe minut.

ADVERTISEMENT

Bunica băiețelului mărturisește că atunci a început calvarul pentru micuț. ”Două săptămâni stăteam în spital, două acasă. De multe ori era vorba doar de câteva zile între crize. Când acestea începeau, îl duceam la spital, îl internau şi, până reuşeau să îl stabilizeze, făcea tahicardii foarte dese.

Când avea pulsul 200, îl duceau în UPU şi acolo aveau ei metodele lor să îl stabilizeze, pentru că nu putea să stea cu un puls aşa de mare. Odată a avut puls de 170 timp de 4 ore”, a declarat Ramona Cordiş, conform paginii de Facebook a celor de la Centrul Inimii Rocordis Timișoara.

ADVERTISEMENT

Intervenție medicilor din Timișoara, una extrem de complicată

În ultima perioadă, micuțul pacient a stat trei săptămâni într-un spital din țară. De aici a ajuns la Timișoara, unde a intrat pe mâna medicilor de la Spitalul de Cardiologie Rocordis.

Procedura la care acesta a fost supus, ablaţia, este una care duce la restabilirea ritmului normal pe care trebuie să-l aibă bătăile inimii. Vorbim de o operație făcută în premieră în România unui copil atât de mic.

ADVERTISEMENT

Intervenția a fost cu atât mai complicată cu cât o gripă s-a suprapus cu această boală şi a agravat-o. ”A ajuns în punctul în care medicaţia îi făcea mai mult rău decât bine. Doctorul Ivănică a fost singurul din România care ne-a acceptat. Viaţa noastră se va schimba acum foarte mult. Avea o medicamentaţie destul de strictă. Avea de luat medicamente la foarte multe ore din zi şi din noapte.

Acum va avea o viaţă normală. Dacă nu se făcea intervenţia asta, urma să i se pună un stimulator care, automat, îi schimba toată viaţa. Ar fi fost tot timpul marginalizat, nu ar fi avut voie să alerge, să se joace ca şi ceilalţi copii”, a spus Sara Neciu, mama copilului.

Medicul de care se leagă salvarea micuțului, Gabriel Ivănică, este considerat pionierul electrofiziologiei cardiace moderne în România. Cu 27 de ani de experienţă, acesta a operat cu succes peste 3000 de copii. Cea de la Timișoara a fost însă prima intervenţie de acest fel la un pacient cu o greutate de 10 kg şi vârsta mai mică de doi ani.

ADVERTISEMENT