News

Premieră medicală în România: pacient operat pe creier, prin pleoapă, la Spitalul Militar

Spitalul Militar a fost locul unde a avut loc o premieră medicală în România: un pacient a fost operat pe creier, prin pleoapă.
09.03.2024 | 22:56
Premiera medicala in Romania pacient operat pe creier prin pleoapa la Spitalul Militar
Premieră medicală în România: pacient operat pe creier, prin pleoapă. Sursa foto: Facebook / MApN
ADVERTISEMENT

De medicii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila se leagă o premieră medicală în România. Un pacient a fost operat pe creier, prin pleoapă. Intervenția a fost un succes.

Premieră medicală în România: pacient operat pe creier, prin pleoapă

Conform unui comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (MApN), intervenția a durat 6 ore. Pacient a fost un bărbat în vârstă de 49 de ani, cunoscut cu un accident vascular cerebral ischemic major şi crize de epilepsie încă din copilărie, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Imediat după vârsta maturității, bărbatul a suferit un AVC. Ulterior, a ajuns să aibă 3 – 4 crize pe săptămână. Visa foarte mult să aibă o viaţă normală. Fratele său i-a fost mereu alături, însoțindu-l la fiecare consult şi urmărind fiecare etapă a procesului de recuperare.

La vârsta de trei ani au început crizele de epilepsie. Din păcate, nu a putut termina decât opt clase, nu a mai putut merge din cauza crizelor. Crizele deja începeau să devină mult mai dese, iar părinţii nu aveau posibilitatea să meargă să stea permanent cu el”, spune fratele pacientului, citat de Observator News.

ADVERTISEMENT

Operația a fost un succes

Pacientul a fost externat la două zile de la intervenția chirurgicală de la Spitalul Militar. Au trecut trei luni de atunci. În tot acest timp, bărbatul nu a mai avut nicio criză de epilepsie.

Am menţinut relaţia, mergeam destul de des la control. Plus că ţineam legătura cu domnul doctor nu zilnic, din oră în oră, să-i fac poze, să vadă cum arată operaţia, să vadă cum este starea lui. Mă bucur enorm de mult pentru fratele meu, în primul rând că este un alt om. Da, deci este un alt om.

ADVERTISEMENT

Faptul că se mişcă mai greu, dar faptul că am încredere să îl las să meargă la cumpărături, la simple cumpărături, la cel mai apropiat magazin din preajmă şi să fiu sigur că se poate întoarce acasă, pentru mine înseamnă enorm, enorm de mult”, a mai spus fratele pacientului.

Pregătirea de dinainte de această operație a fost realizată prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona.

ADVERTISEMENT

În urma acestui succes medical, doctorii de la Spitalul Militar vor să pună bazele unei şcoli de neurochirurgie în România. Aici, tot mai mulţi medici tineri ar învăța să intervină prin cele mai noi metode.

ADVERTISEMENT