Lucrătorii Serviciului de Telecomunicații Speciale, STS, se confruntă deseori cu situații în care oamenii apelează numărul de urgență 112 doar pentru a face farse, a da informații inexacte și, mai grav, a anunța false atentate. De Revelion însă, un tânăr a sunat la STS cu un cu totul alt motiv, iar angajații au fost surprinși.
Din păcate, și mai ales de Revelion, unii români abuzează de apelarea numărului de urgență 112 pentru a transmite farse, așa zise amenințări teroriste sau chiar insulte. Cu toate că autorii acestor gesturi iresponsabile sunt întotdeauna identificați și primesc amenzi grele (între 2.000 și 4.000 de lei).
De data aceasta, de Revelion, angajații STS au avut parte de o surpriză plăcută. Un tânăr a format numărul 112 pentru a le ura celor de la STS un an nou fericit, scrie Digi 24.
Iată scurta conversație cu operatorul STS: „112, ce urgență aveți?”. „Voiam să vă trasmit un an nou fericit și să aveți multă sănătate!”. „Mulțumim! Sănătate multă vă dorim și dumneavoastră! Mulțumim mult că v-ați gândit la noi. La revedere!”. STS nu a precizat dacă acest apel a fost clasificat ca unul fals și, ca urmare, tânărul ar putea fi amendat.
Ca de obicei, perioada de Sărbători este una încărcată și pentru angajații STS. Recent, serviciul a comunicat că cea mai aglomerată zi a fost cea de 26 decembrie, când s-au înregistrat, în medie, 22 de apeluri pe minut.
„La nivel național, între 24 și 26 decembrie 2023, operatorii STS au preluat și procesat 91.056 de apeluri dintre care 55.529 (60,98%) au constituit cazuri de urgență. În perioada sărbătorilor de Crăciun, cea mai încărcată zi la Serviciul de urgență 112 a fost data de 26 decembrie, când s-au înregistrat, în medie, 22 de apeluri pe minut.
În ceea ce privește tipul urgențelor, au fost preluate 27.371 de apeluri prin care s-a solicitat intervenția echipajelor medicale și care reclamau diferite afecțiuni medicale, probleme respiratorii severe, persoane inconștiente sau persoane căzute în locuri publice.
De asemenea, 713 apeluri la 112 au semnalat incendii în locuințe și anexe, incendii de miriște și vegetație uscată sau alte tipuri de urgențe din competența echipajelor de pompieri, iar 1.581 de apeluri au semnalat incidente privind ordinea publică și au fost transferate către Poliție sau Jandarmerie”, a comunicat STS.
STS precizează că toate apelurile la 112 sunt înregistrate. În cazul în care cineva sună din greșeală la 112, STS explică că nu trebuie închis apelul. „Dacă ați sunat la 112 din greșeală, nu închideți! Rămâneți la telefon, informați operatorul că nu aveți o urgență și că ați apelat din greșeală!”.