Life

Ora de vară 2023. Când se schimbă, de fapt, ora anul acesta

Când vom trece la ora de vară în 2023. Află data la care trebuie să ne dăm ceasurile cu o oră înainte anul acesta. Ora 3 va deveni ora 4.
14.01.2023 | 09:00
Ora de vara 2023 Cand se schimba de fapt ora anul acesta
Când trebuie să ne dăm ceasurile înainte în 2023. Ora de vară. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Când trecem la ora de vară în 2023. Nu s-a renunțat la această măsură până în prezent, așa că la primăvară trebuie să ne dăm ceasurile înainte.

Ora de vară în 2023. Când trebuie să ne dăm ceasurile înainte

În fiecare an, ora de schimbă de două ori în România, fiind una dintre țările care au adoptat acest sistem cu mulți ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Au existat numeroase discuții în legătură cu schimbarea orei și cu efectele pe care aceasta le poate avea asupra sănătății. Cu toate acestea, unele țări încă nu au renunțat la această regulă.

Țărilor membre ale Uniunii Europene li s-a cerut să renunțe la ora de vară și la cea de iarnă și să rămână la una dintre ele. Până la urmă, România încă nu a luat o decizie în acest sens.

ADVERTISEMENT

În 2023, vom trece la ora de vară la finalul lunii martie, la fel ca până acum, din moment ce încă nu s-a renunțat la această practică. Oamenii vor avea parte de mai multă lumină naturală odată cu trecerea la ora de vară.

Un alt avantaj al trecerii la ora de vară ar fi reducerea facturilor la energie electrică. Contextul economic actual este marcat de scumpiri, așa că oamenii vor face mai multă economie la curent dacă vor folosi lumina naturală.

ADVERTISEMENT

În ultimul weekend din luna martie, România va trece la ora de vară. Mai exact, trecerea va avea loc în noaptea de 25 spre 26 martie 2023, noaptea. Ora de vară este cu o oră înaintea celei oficiale standard, adică cea de iarnă.

Astfel, ceasurile se dau cu o oră înainte, ora 03:00 devenind 04:00. Ziua va avea 23 de ore atunci, fiind cea mai scurtă zi din an. După ce se va schimba ora, noaptea va fi mai scurtă, iar ziua mai lungă.

ADVERTISEMENT

Ora de vară se va încheia pe 29 octombrie 2023, atunci când se face trecerea la ora de iarnă.

De ce nu a mai fost aplicată măsura renunțării la ora de vară

Decizia de a renunța la schimbarea orei s-a votat în Parlamentul European. Aceasta ar fi trebui să se aplice în 2021, însă măsura a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19.

România a introdus ora de vară în 1932, dar măsura a fost suspendată în 1943. A fost reintrodusă apoi în 1979.

Ora se schimbă în același timp și în alte state membre ale Uniunii Europene.

Schimbarea orei produce un dezechilibru la nivelul organismului. Corpul uman are nevoie de timp pentru a se adapta acestei schimbări.

Pot apărea dureri de cap, oboseală, stări de anxietate sau chiar depresie din cauza trecerii la ora de vară. Alte efecte pot fi problemele de concentrare sau tulburările de memorie, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT