News

Când trecem la ora de iarnă în 2022. Ce s-a ales de propunerea de renunțare la schimbarea orei

Când se trece oficial la ora de iarnă anul acesta. Ce se întâmplă cu proiectul de oprire a acestui obicei extrem de vechi.
15.09.2022 | 20:06
Cand trecem la ora de iarna in 2022 Ce sa ales de propunerea de renuntare la schimbarea orei
Când se trece la ora de iarnă. Ce se întâmplă cu proiectul de oprire a acestui obicei. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Când trecem la ora de iarnă în 2022. Ce s-a ales de propunerea de renunțare la schimbarea orei venită din partea Comisiei Europene, dar și ce alegere au luat politicienii din România. Multe țări au adoptat proiectul.

Când se trece la ora de iarnă. Ce se întâmplă cu proiectul de oprire a acestui obicei

România va trece la ora de iarnă la finalul lunii octombrie. Mai exact, în noaptea dintre 29 și 30, sâmbătă spre duminică, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Asta înseamnă că oamenii vor avea încă o oră în plus de somn.

ADVERTISEMENT

Ziua de 31 octombrie 2021 va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în martie şi octombrie.

Țara noastră nu a renunțat la această schimbare nici toamna asta, chiar dacă Comisia Europeană a propus acest lucru. Decizia nu a fost adoptată de politicienii de la noi, declarația fiind făcută de un europarlamentar.

ADVERTISEMENT

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis ca, deocamdată, să nu adopte această măsură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, a declarat Victor Negrescu în toamna lui 2021.

Printre țările care au renunțat la această metodă se numără Rusia și Ucraina, care nu mai aplică regula din 2011. De asemenea, Georgia și alte state din Asia Centrală nu mai schimbă ora din anii 2000, Italia dorind să ia aceeași hotărâre.

ADVERTISEMENT

România și schimbarea orei de iarnă

România a început să folosească ora de iarnă în anul 1931. Trecerea se făcea în ultimul weekend din septembrie, dar a fost schimbată în 1998, iar de atunci se face în octombrie. Scopul a fost ca românii să se bucure de mai multă lumină naturală.

Benjamin Franklin a fost primul care s-a gândit să dea ceasul înainte și înapoi, în anul 1784. Tot el a fost cel care s-a gândit să economisească uleiul din lămpile de iluminat.

ADVERTISEMENT

În prezent, politicienii din mai multe state din Uniunea Europeană se gândesc să renunțe complet la ora de iarnă dacă situația pe plan energetic se înrăutățește.

ADVERTISEMENT
Tags: