News

Orange, avertisment pentru milioane de români. SMS-ul la care nu trebuie să răspunzi sub nicio formă

Orange a lansat un avertisment pentru milioane de români. Toată lumea trebuie să fie atentă la acest SMS și să nu răspundă la el sub nicio formă.
26.02.2023 | 08:00
Orange avertisment pentru milioane de romani SMSul la care nu trebuie sa raspunzi sub nicio forma
Orange, avertisment pentru milioane de români. Sursă foto: Orange, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orange România lansează o campanie de avertizare pentru toți clienții săi și nu numai. Este vorba despre o serie de atacuri cibernetice care afectează milioane de români. Cum le recunoaștem însă și ce trebuie să facem? Orange oferă toate informațiile pe care trebuie să le știm.

Avertismentul Orange pentru milioane de români

Unul dintre cele mai des întâlnite atacuri cibernetice este phishing-ul. Ce prevede acesta? O persoană poate să primească un SMS, sau un e-mail din partea unei companii cunoscute. Atacatorul îi spune clientului că există o serie de erori tehnice și că este nevoie de reintroducerea datelor personale.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, scopul unui astfel de atac este colectarea datelor personale, precum nume sau CNP, dar și colectarea datelor de pe acord precum codul PIN sau numărul de cont pentru ca mai apoi să poată să fie sustrase sumele de bani. În unele cazuri, în respectivul SMS atacatorul spune că un client a câștigat un premiu și că trebuie să ofere date personale pentru a-l putea ridica.

Un alt tip de fraudă este cea de tip Scam, des întâlnită în rândul angajaților. Aceștia primesc un e-mail care pare a fi din partea unui manager al companiei și solicită efectuarea de urgență a unei plăți. Cei de la Orange spun că deseori, într-un astfel de mail utilizatorul va observa expresii precum „avem încredere în tine” și „rămâne între noi”.

ADVERTISEMENT

Și Spam-ul trebuie evitat indiferent de caz, avertizează Orange România. Acest tip de campanie este practic o corespondență venită din partea unei surse anonime. În acest caz, este recomandat ca aceste mesaje să fie șterse la scurt timp după primire și nicidecum deschise.

”În cazul în care ai primit un e-mail dintr-o sursă anonimă, cel mai sigur pas este să îl ștergi imediat. De multe ori, mesajele spam nu fac niciun rău, dar ideal ar fi ca acestea să nu fie citite, pentru a evita orice probleme”, se arată în avertismentul celor de la Orange România.

ADVERTISEMENT

Cum poți evita frauda de tip cryptojacking

O altă fraudă online extrem de periculoasă pe care o evidențiază Orange România este cryptojacking-ul. Acesta este practic un program instalat pe dispozitivul tău și sunt șanse mari ca nici măcar să nu știi de prezența lui. Deși practic nu te afectează direct acest lucru, adică nu îți sunt extrase datele personale și nu îți va fi blocat dispozitivul, hackerii folosesc cryptojacking-ul pentru a crea monede virtuale.

Cum îți dai seama că ești victima unui astfel de atac? În primul rând, dacă calculatorul tău se descarcă mult mai repede decât de obicei, acesta ar putea fi motivul principal. Ce ai de făcut mai departe? Orange România le recomandă tuturor clienților și nu numai să fie atenți la orice tip de mesaj și de asemenea să nu ofere date personale nimănui, decât în momentul în care sunt siguri de sursa respectivă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o altă recomandare venită din partea celor de la Orange România este instalarea unui antivirus pe orice dispozitiv, fie el telefon mobil, fie laptop, tabletă, sau calculator. Există nenumărate aplicații de acest tip care îți pot proteja dispozitivul, în special când este vorba despre cryptojacking.

ADVERTISEMENT
Tags: