News

Banca Transilvania, avertisment pentru clienți. SMS-urile și apelurile la care nu trebuie să răspunzi. Poți fi victima unei fraude

Bianca Transilvania a emis un avertisment pentru toți clienții. Sunt anumite SMS-uri sau apeluri, care ar putea fi în realitate o fraudă în toată regula.
10.02.2023 | 13:51
Banca Transilvania avertisment pentru clienti SMSurile si apelurile la care nu trebuie sa raspunzi Poti fi victima unei fraude
Avertismentul emis de Banca Transilvania pentru clienții săi. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Banca Transilvania vine cu precizări pentru clienții săi. Sursa citată a emis un avertisment cu privire la multitudinea de fraude care au loc, atât în mediul online, cât și prin intermediului telefonului mobil. Astfel, dacă primiți anumite apeluri, mail-uri, ori SMS-uri, este recomandat să nu răspundeți la ele.

SMS-urile și apelurile la care nu trebuie să răspunzi niciodată

Conform celor de la Banca Transilvania, una dintre cele mai des întâlnite fraude este cea de Crypto Scam. Ce presupune aceasta? Clienții primesc o propunere de investiție în criptomonede, iar mai apoi vor putea face acest lucru printr-o aplicație. În realitate, ar putea fi vorba despre o fraudă, pentru că hackerii pot accesa informațiile personale, dar și datele bancare din respectiva aplicație.

ADVERTISEMENT

O altă metodă de fraudă prezentată de Banca Transilvania este Phishing-ul. Este vorba despre mail-urile pe care mulți clienți ajung să le primească prin care sunt informați că le-a fost suspendat contul bancar, sau că au o restanță, așa că este nevoie să își reintroducă datele personale ori datele de pe card.

Și în această situație poate să fie vorba despre o fraudă. Banca Transilvania atrage atenție că odată ce datele cardului, dar și codul CVV ori CNP-ul ajung să fie furnizate, atunci autorul fraudei are acces la banii unei persoane, în doar câteva minute.

ADVERTISEMENT

Fraudele se mai fac și prin intermediul SMS-urilor, metoda fiind numită Flutbot. În acest modă atacatorii le cer clienților să descarce o aplicație, care în realitate este un software care poate cauza defecțiuni tehnice. Prin acest malware, atacatorul poate prelua informații personale, printre care și conturile bancare din telefonul unui client.

Alte fraude deja bine cunoscute în spațiul public și prezentate de Banca Transilvania sunt cele prin intermediul platformelor de achiziții online precum OLX. Și aici metoda este la fel de simplă. Un presupus cumpărător vrea să achiziționeze un produs și vrea să mute mai apoi conversația pe Whatsapp.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, autorul fraudei îi spune vânzătorului că a achitat produsul și îi trimite mai apoi un link care în realitate este fals, prin care îi spune că își poate primi banii. Mai apoi, victima trebuie să introducă datele cardului bancar pentru a încasa suma respectivă, iar în realitate, atacatorul va avea acces la datele respective.

Avertismentul emis de Banca Transilvania pentru clienții săi

Unii atacatori se folosesc și de numele Băncii Transilvania, avertizează sursa citată. Și alte bănci au emis avertismente în acest sens, având în vedere că metoda este din ce în ce mai practică. Aceștia ajung să sune anumiți clienți cărora le semnalează o problemă și mai apoi le cer niște informații confidențiale. Tocmai din acest motiv, banca atrage atenția cu privire la numerele reale care pot fi apelate.

ADVERTISEMENT

”Da, noi, #peopleofBT, comunicăm de multe ori cu clienții prin telefon. Uneori te sunăm când e nevoie, la fel cum suntem non-stop la telefonul 0264 30 80 28. Însă dacă te sună cineva care spune că este X de la BT și îți semnalează o problema în relația cu banca, insistând că poate fi rezolvată imediat dacă iei măsuri comunicând informații confidențiale, cum ar fi coduri de utilizator, parole, coduri de autorizare trebuie să it idea de bănuit, avertizează Banca Transilvania, pe site-ul oficial.

Și metoda Accidentului este din ce în ce mai des utilizată pentru fraudă în România. Unele persoane ajung să fie sunate de o persoană care spune că un membru al familiei a suferit un accident și are nevoie de bani. Mai bine contactați persoana respectivă înainte de a face o mișcare în acest sens.

Atacatorii au mai dezvoltat și metoda ”moștenirea”. Poate ți s-a întâmplat să primești un mail de la o persoană necunoscută care te anunță că ai de primit o moștenire, însă și aceasta este de asemenea o metodă de înșelătorie. Mai apoi, atacatorul îți cere datele personale pentru a primi banii, sau chiar o taxă pentru a fi realizat transferul bancar.

Cele mai frecvente metode de fraudă online

O altă metodă de care trebuie să te ferești este Smishing-ul, mai exact un mesaj care pare că vine din partea Băncii Transilvania. Utilizatorii sunt rugați apoi să acceseze un link care le solicită datele personale, dar și cele ale cardului.

Clonarea cardurilor, numită și skimming este și ea des întâlnită în România. Prin intermediul ei pot fi stocate și copiate datele de pe banda magnetică a cardului, iar atacatorii pot folosi liniștiti cardul unei persoane pentru a retrage sume de bani sau pentru achiziții online.

Și o altă metodă de fraudă extrem de des întâlnită este cea supranumită și ”marele câștigător”. Primești un e-mail, sau poate un mesaj pe contul personal de socializare în care ești anunțat că ai câștigat un concurs la care nici măcar nu ai participat.

Mai apoi, ești rugat să oferi date personale și de asemenea, să achiți o taxă astfel încât transferul sumei de bani câștigate să poată să fie realizat. Nici în această situație nu este recomandat să faci vreo mișcare, pentru că este vorba despre o fraudă.

ADVERTISEMENT
Tags: