Life

Orașele din România pe care oamenii le abandonează. O mulțime de blocuri de aici au rămas pustii

Care sunt orașele din România pe care oamenii le abandonează fără să se mai uite în urmă. Sunt multe blocuri care au rămas părăsite.
30.08.2023 | 19:13
Orasele din Romania pe care oamenii le abandoneaza O multime de blocuri de aici au ramas pustii
Orașele din România pe care oamenii le abandonează. Foto Captură Youtube / Cristi Peya
ADVERTISEMENT

Orașele din România pe care oamenii le abandonează. Sunt o mulțime de blocuri din zonă care au rămas complet abandonate.

Orașele din România pe care oamenii le abandonează

În această situație sunt toate orașele de pe Valea Jiului. Cum mineritul nu mai de actualitate, oamenii care veniseră aici pentru un loc de muncă au plecat.

ADVERTISEMENT

Cele șase orașe miniere de pe Valea Jiului au suferit plecările a 20.000 de oameni în ultimii zece ani. Acest lucru a afectat enorm demografia.

Dar acesta a contribuit în același timp și la crearea unei imagini dezolante în orașele Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani.

ADVERTISEMENT

În momentele sale de glorie, zona cunoscută pentru minerit avea 150.000 de locuitori (prin anii 80). După 1990, odată cu restructurarea minieră, a început declinul. Mii de oameni au fost dați afară și minele de cărbune închise.

Efectul a fost unul simplu pentru așezarea în sine. Multe blocuri au rămas părăsite complet. De fapt, multe dintre ele fuseseră construite tocmai pentru a-i găzdui pe oamenii ce veniseră la muncă aici,

ADVERTISEMENT

„Prin anii ’70, blocul turn din Uricani era ocupat complet de familiile angajaților la minele din Valea Jiului, dar aici locuiau și ingineri, profesori, medici. După 1990 a fost părăsit, iar acum a ajuns o ruină”, spune Vasile, un fost miner din Uricani, conform Adevărul.

Populația este extrem de scăzută aici

În total, în toate cele șase orașe sunt acum circa 100.000 de oameni, dar doar 2% dintre aceștia mai lucrează în minerit. Cei rămași și-ar fi dorit ca minele să nu se închidă, pentru că așa ar fi avut de muncă.

ADVERTISEMENT

Ei spun că din această cauză le-au plecat și copiii din țară, pentru că în orașele de pe Valea Jiului nu aveau ce să facă.

„În orașul Aninoasa, în locul minei închise în 2006, au vrut să facă o zonă turistică, un parc, cu un trenuleț care să intre într-un tunel.

Era și aia o variantă, care a rămas doar ca plan, dar tot mai bun era cărbunele. Măcar copiii noștri ar fi avut unde munci în Valea Jiului și nu ar mai fi plecat din România”, a spus Laurențiu, un fost mecanic din mina din orașul Aninoasa.

ADVERTISEMENT