News

Orașul care s-a umplut de lilieci. Cerul s-a înnegrit și oamenii se tem să iasă din case

Orașul unde liliecii au dat buzna. Cerul s-a înnegrit, iar localnicilor le este teamă să mai iasă din case. Ce spun autoritățile.
14.01.2024 | 21:35
Orasul care sa umplut de lilieci Cerul sa innegrit si oamenii se tem sa iasa din case
În ce oraș oamenii se plâng de invazia liliecilor. Sursa foto: BBC, A Current Affair, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii dintr-un oraș se plâng de invazia liliecilor. Animalele sunt prezente peste tot în zonă și aproape că au înnegrit cerul. Localnicilor le este teamă să mai iasă afară sau să-și mai ducă la școală/grădiniță copiii. Care este reacția autorităților.

În ce oraș liliecii au dat buzna și i-au speriat pe localnici

Locuitorii din Ingham, un oraș din Australia, trăiesc un coșmar din 2020. După ce în anul cu pricina o tornadă de lilieci a invadat zona, astăzi mamiferele încă sunt prezente mai peste tot. Și-au făcut multe cuiburi și se înmulțesc în număr mare.

ADVERTISEMENT

Autoritățile nu au putut face mare lucru pentru a alunga specia din orașul din North Queensland, fiindcă este una protejată. La un moment dat, stolul de lilieci au făcut imposibilă ridicarea de la sol a unei ambulanțe aeriene, de la spitalul local.

Se estimează că aproape 300.000 de lilieci au cuiburi prin copaci, situație care ar reprezenta un număr mai mare decât locuitorii din Ingham. Primarul Consiliului Hinchinbrook, Raymon Jayo, se declara depășit de caz încă din 2020.

ADVERTISEMENT

”Mi se pare că toți liliecii din Australia se află acum în Ingham. Există patru specii diferite și, deoarece toate au pui în momente diferite, nu prea există o fereastră de oportunitate în care să putem interacționa cu acești lilieci pentru a încerca să-i mutăm mai departe”, spunea în 2020 Raymon Jayo, fiind prezent în emisiunea ”A Current Affair”, potrivit Mirror.

Legea din Australia protejează liliecii

În aceeași emisiune au intervenit și politicienii. Bob Katter, un politician din Ingham, spunea că ar fi preferat să fie ”aici jos cu o pușcă”, și a subliniat că sunt momente când legea în vigoare reprezintă o adevărată provocare, neavând altă soluție decât a fi încălcată.

ADVERTISEMENT

”Există un moment în care cred că respectarea legii devine cu adevărat o provocare, așa cum spunem noi în North Queensland. Cred că acest punct a fost, probabil, atins”, a transmis tot pentru ”A Current Affair” și politicianul Bob Katter.

De aceeași părere era și Rachael Coco, președintă a Camerei de Comerț din Ingham, care a punctat și faptul că, dacă un eveniment similar s-ar fi petrecut în preajma parlamentarilor, aceștia ar fi acționat rapid, fără a mai ține cont de normele actuale.

ADVERTISEMENT

”Dacă astfel de evenimente s-ar fi întâmplat la Casa Parlamentului, cu siguranță s-ar fi găsit o soluție până acum”, a spus și Rachael Coco. De asemenea, ea a subliniat și că sectorul turistic a fost afectat de când liliecii au pus stăpânire pe Ingham.

Sunt liliecii periculoși pentru oameni?

Oamenii de știință au studiat atent comportamentul liliecilor de-a lungul timpului și au constatat că, dacă nu sunt provocați, sau dacă nu le este invadat teritoriul ( de obicei supraviețuiesc în peșteri și diferite locuri întunecate, umede, n.r), nu vor răni omul. În caz contrar, pot mușca sau zgâria.

ADVERTISEMENT