Life

Orașul-cimitir, locul straniu în care oamenii trăiesc printre morminte. Unii locuiesc în cripte

Locul unde oamenii au ajuns să trăiască printre morminte. I se spune ”orașul - cimitir”, iar localnicii de aici își duc traiul zilnic în cripte.
09.04.2024 | 17:48
Orasulcimitir locul straniu in care oamenii traiesc printre morminte Unii locuiesc in cripte
Orașul unde oamenii au ajuns să trăiască printre morminte. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

O vorbă veche din popor spune ”câte bordeie, atâtea obiceie”. Fiecare așezare geografică are tradițiile și ritualurile ei pe care le respectă cu sfințenie. Pentru restul lumii, unele dintre ele s-ar putea să fie ciudate, mai ales că nu peste tot se practică astfel de cutume.

Unde se află orașul – cimitir și cum au ajuns oamenii să locuiască aici

De multe ori, suntem tentați să credem că nu ne-ar mai putea surprinde nimic. Ei bine, în lume, există un oraș unde vii trăiesc printre morți. Și nu, nu este vorba despre un mod de exprimare sau despre o conexiune ideatică.

ADVERTISEMENT

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii care au pierdut pe cineva drag au vrut să îl simtă mereu prezent. Tocmai de aceea, în unele zone, inclusiv în România, morții sunt îngropați aproape de casă, chiar în grădini.

Astfel de obiceiuri stranii nu se întâlnesc doar la noi în țară. Reversul medaliei se practică în Cairo, capitala Egiptului. Deși multă lume o vizitează în fiecare an, puțini sunt cei care cunosc unul dintre cele mai ciudate obiceiuri ale zonei.

ADVERTISEMENT

Cairo adăpostește o așezare cunoscută drept ”orașul morților”. Numele nu este deloc unul întâmplător, căci aici, oamenii locuiesc la propriu printre morminte. Cimitirul uriaș poartă numele de Al-Qarafa și, cât vezi cu ochii, sunt numai morminte.

Al-Qarafa are o populație de peste 500.000 de locuitori

Cimitirul este cea mai veche necropolă musulmană, iar mormintele de aici au o istorie aparte. Primele locuri de veci din această zonă datează din secolul al VII-lea, iar de atunci și până în prezent, numărul mormintelor a crescut considerabil.

ADVERTISEMENT

La început, Al-Qarafa a fost un loc destinat strict mormintelor. Însă, odată cu creșterea numerică a populației, oamenii din Egipt au început să ocupe orice loc disponibil. Așa cum probabil era de așteptat, în ”orașul morților” au ajuns să locuiască egiptenii săraci.

Cei care s-au stabilit în Al-Qarafa au fost nevoiți să se adapteze. În ciuda faptului că traiul printre morminte nu este deloc unul ușor, egiptenii s-au descurcat. Populația săracă a Egiptului a obținut acordul autorităților de a transforma unele cripte în locuințe.

ADVERTISEMENT

Egiptenii care s-au mutat în cripte au știut că viața lor nu va fi niciodată una ușoară. Chiar dacă mediul este unul dur, cu toții au învățat să își asigure un trai. Locuitorii din ”orașul cimitir” au diverse profesii și sunt fie cărturari, fie oameni simpli care îngrijesc mormintele.

Pentru mulți, orașul cimitir a devenit casă. Aici, localnicii desfășoară unul dintre cele mai mari evenimente din Egipt și anume, festivalul al-Moulid al-Nabawi. Potrivit desprelume.ro, acesta este închinat profetului Mahomed.

ADVERTISEMENT
Tags: