News

Orașul cu tuneluri secrete de care foarte puțini știu. Unde se ascundeau românii în vreme de război

Una dintre cele mai iubite destinații turistice din România păstrează povești fascinante. Aici s-ar afla tuneluri secrete.
22.10.2023 | 17:22
Orasul cu tuneluri secrete de care foarte putini stiu Unde se ascundeau romanii in vreme de razboi
Orașul cu tuneluri secrete. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Orașul cu tuneluri secrete de care foarte puțini știu. Una dintre cele mai iubite destinații turistice din România păstrează povești fascinante, pe care, însă, nu le cunosc multe persoane, deși au vizitat acest oraș.

Orașul cu tuneluri secrete de care foarte puțini știu

În această categorie a întâmplărilor captivante, unele confirmate, altele considerate născociri, se află și păstrarea arhivelor cu procese ale vrăjitoarelor din municipiul Brașov. De altel, se vorbește despre existența tunelurilor subterane secrete de aici.

ADVERTISEMENT

Acestea trec pe sub Piața Sfatului, unde vin zeci sau poate sute de turiști, zilnic. Gurile de tunel sunt situate în zona După Ziduri. Ele au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Românii se ascundeau, folosindu-le ca adăposturi în timpul bombardamentelor. Tunelurile care se află în preajma Turnului Alb din Brașov, situate în zona După Ziduri, au fost deschise în septembrie 2020, devenind atracții turistice.

ADVERTISEMENT

Vizitatorii care ajung aici află istoria acestor catacombe. Alte povești spun că unul dintre tuneluri ar duce în curtea Liceului de Muzică din Brașov, aici unde există o gură de tunel închisă cu gratii, accesul fiind interzis.

Totodată, un alt tunel ar avea intrarea în pivnița Casei Mureșenilor. Acesta ar parcurge toată Piața Sfatului și ar ajunge până sub Tâmpa. Însă, această variantă nu a fost confirmată până acum, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Zvonurile privind tunelurile secrete au apărut după Revoluție

Alte zvonuri privind existența tunelurilor secrete au apărut imediat după Revoluția din 1989. Atunci se spunea că din Biserica Neagră s-ar ajunge în mai multe catacombe. Și acestea ar fi fost realizate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Un fost paroh ar fi confirmat că acestea există, precizează sursa citată. Mai mult, localnicii din zonă relatau, în urmă cu câțiva ani, că își amintesc că în copilărie de jucau printr-o astfel de „grotă” care începea din pivnință și ajungea spre Tâmpa.

ADVERTISEMENT

Și Cetăţuia de pe Dealul Straja, un monument istoric pentru care Brașovul este cunoscut, ar avea trei tuneluri. Un alt zvon face referire la faptul că în vremea celui de-al Doilea Război Mondial un tunel ar fi făcut legătura între Casa Sfatului cu o peșteră de pe Şaua Tâmpei. Aici ar fi fost ținuți prizonieri soldații germani.

 

ADVERTISEMENT