Life

Orașul din România aflat între locurile unice din Europa. Nu mulți știu de existența lui

Localitatea din țara noastră, printre cele mai frumoase regiuni din Europa. Foarte puțină lume cunoaște informații despre ea.
02.05.2023 | 14:45
Orasul din Romania aflat intre locurile unice din Europa Nu multi stiu de existenta lui
Localitatea din țara noastră, printre cele mai frumoase regiuni din Europa. Foarte puțină lume cunoaște informații despre ea. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Orașul din România aflat între locurile unice în Europa. Nu mulți știu de existența lui, în ciuda faptului că are obiective turistice inedite în apropierea sa. Este așezat la poalele Munților Retezat, foarte aproape de reședința județului, Deva.

Localitatea din țara noastră, printre cele mai frumoase regiuni din Europa. Foarte puțină lume cunoaște informații despre ea

Hațeg este localitatea din țara noastră care se află printre cele mai frumoase regiuni din Europa și este considerată centrul uneia dintre cele mai atractive zone pentru turismul cultural și istoric. Prima atestare documentară datează din anul 1247, în Diploma Ioaniților.

ADVERTISEMENT

Denumirea sa vine din limba maghiară, de la hat-szék care înseamnă șase scaune de judecată. Înțelesul său este districtul celor șase scaune. O altă ipoteză arată că numele provine de la cuvântul hârs care în limba cumană înseamnă urs.

Timp de două secole zona a reprezentat reședința cnejilor romani, iar în 1457 a devenit cetate regească, aflându-se în proprietatea principilor ardeleni. Legendele arată că ar fi fost înființat pe ruinele cetății dacice Sargeția de la poalele dealului Orlea.

ADVERTISEMENT

Orașul Hațeg se află printre cele mai tranzitate de turiști din România. Are aproximativ 9.000 de locuitori și este locul în care se întâlnesc râurile Mare, Sibișel și Fărcădin. În plus, aici există nodul de comunicație al regiunilor Banat, Ardeal și Oltenia, cu drumurile de pe văile Bistrei, Streiului și Jiului.

Orașul Hațeg și atracțiile turistice din zonă

Orașul Hațeg dispune de foarte multe atracții turistice în zona sa. Mănăstirea Cetatea Colț este situată în comuna Râu de Mori și este una dintre primele mănăstiri atestate pe teritoriul țării noastre. A fost construită în perioada 1310-1315 de familia Cândeștilor.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea Prislop reprezintă cel mai căutat loc din Țara Hațegului datorită călugărului Arsenie Boca (1910 – 1989). Construit la marginea satului Silvașul de Sus, lăcașul de cult este unul dintre cele mai vizitate puncte turistice. E la 10 kilometri de centrul orașului.

„Cei mai mulți dintre oaspeții noștri sunt români veniți în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, alții vor să viziteze Retezatul, bisericile și castelele vechi din Țara Hațegului”, a declarat administratorul unei pensiuni din Hațeg, notează adevarul.ro.

ADVERTISEMENT

Cetatea Colț din satul Suseni datează de la începutul secolului al XIV-lea, fiind ctitorită de cneazul Cândea. După ce acesta a trecut la religia catolică și-a numele Kendeffy. Se pare că Jules Verne a scris în una dintre cărțile sale despre această clădire.

Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa se află la doar 15 kilometri de localitate. Regiunea antică a fost întemeiată de împăratul Traian în primii ani după războaiele daco-romane de la începutul secolului al doilea.

De asemenea, castelul de la Sântămăria Orlea este un alt loc care nu trebuie ratat de oamenii care ajung în Hațeg. A fost construit în secolul al XVI-lea pe malul Râului Mare. E cel mai bine păstrat monument și funcționează ca han turistic.

ADVERTISEMENT