News

Orașul din România care are mai multe “blocuri fantomă”, după ce oamenii le-au părăsit. Pe vremea lui Ceaușescu era printre cele mai prospere din țară

Orașul din România care are mai multe "blocuri fantomă". Era văzut drept un oraș care oferea multe oportunități românilor veniți aici.
03.12.2023 | 09:00
Orasul din Romania care are mai multe blocuri fantoma dupa ce oamenii leau parasit Pe vremea lui Ceausescu era printre cele mai prospere din tara
Orașul din România care are mai multe "blocuri fantomă". Foto captură Youtube
ADVERTISEMENT

Orașul din România care are mai multe “blocuri fantomă”, după ce oamenii le-au părăsit. Dacă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu era printre localitățile „vânate” de românii care căutau un loc de muncă, acum orașul este aproape pustiu.

Orașul din România care are mai multe “blocuri fantomă”

Perioada comunistă este și acum regretată de unii dintre cetățeni, care consideră că exista mai multă stabilitate și siguranță pentru oameni, având o locuință și un loc de muncă. Printre aceștia se numără și locuitorii din Ghelari, o localitate din județul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

La fel ca alte orașe din această regiune, Ghelari a cunoscut cea mai bună perioadă pe vremea lui Ceaușescu. Mulți români veneau aici pentru a căuta un loc de muncă în minerit sau în industrie. De altfel, blocurile ridicate de regimul comunist aveau scopul de a primi muncitorii ajunși aici din toată țara.

Ghelari era văzut drept un oraș „viu”, care promitea multe oportunități românilor veniți din Moldova, Dobrogea sau Oltenia. Totodată, blocurile erau „mândria” localnicilor. Însă, situația s-a schimbat dramatic în ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Clădirile au fost abandonate, iar acum par mai degrabă „blocuri fantomă”. Dacă în perioada comunistă aici trăiau peste 2.000 de mineri, în 2021 populația ajungea la aproximativ 1.200 de locuitori. Până în 2002, principala activitate economică a fost mineritul.

„Ne mândream de curăţenia pe care o găseam aici”

Mina Ghelari a fost închisă acum 18 ani, lăsând în urmă una dintre marile exploatări de minereu de fier din țară, cu o istorie de 2.000 de ani. Era cunoscută încă din vremea Daciei. De altfel, localitatea a fost atestată documentar în anii 213-215 î.C.

ADVERTISEMENT

Vechea inscripție „Natus ibi ubi ferrum nascitur”- „Născut acolo unde se naște fierul” ar face referire chiar la Ghelar, așa cum era denumită localitatea până în anul 1981. De atunci, s-a decis schimbarea numelui în „Ghelari”, așa cum este și în ziua de azi.

În 2023, localitatea este de nerecunoscut. Blocurile sunt aproape abandonate, fiind ocupate de oameni amărâți, care trăiesc fără forme legale, ori de foști angajați ai întreprinderilor din trecut, care trăiesc cu nostalgia vremurilor apuse.

ADVERTISEMENT

„Blocurile erau locuite de mineri şi de angajaţi ai uzinei şi ne mândream de curăţenia pe care o găseam aici. Pe la sfârşitul anilor 1990, minerii au luat ordonanţele şi duşi au fost. Au luat cu ei chiuvetele, tocurile de la uşi şi ferestre, caloriferele şi ţevile pe care le-au dat la fier vechi, şi acum a rămas pustiu”, a transmis unul dintre localnici, potrivit Playtech.

ADVERTISEMENT