Life

Orașul din România care devine capitala verde a țării noastre. Cum a fost posibil

Un oraș din România are șansa să devină capitala verde a țării noastre. O investiție masivă ar putea schimba totul, după cum a anunțat chiar primarul.
13.01.2023 | 09:30
Orasul din Romania care devine capitala verde a tarii noastre Cum a fost posibil
Orașul din România care devine capitala verde a țării noastre. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tranziția către energia verde are loc și în România, în unele orașe mai mult sau mai puțin.

Brașovul parte deveni capitala verde a României

Într-un oraș însă, care se întâmplă să fie și preferatul românilor, atât în perioada iernii, cât și vara, primarul a decis să facă mai multe.

Este vorba despre Brașov, unde edilul Allen Coliban a făcut un pas decisiv și a depus o cerere de finanțare pentru construirea primului parc fotovoltaic din oraș.

ADVERTISEMENT

Cererea de finanțare este una nerambursabilă, iar valoarea ei este de peste 40 de milioane de lei. Prin acest proiect, primarul Brașovului își dorește ca 90% din energia electrică necesară pentru iluminat, clădiri publice, dar și școli, să fie asigurată din panouri fotovoltaice.

Ce ar însemna o astfel de investiție pentru Brașov? În primul rând, o reducere consistentă la factura de energie electrică. De asemenea, acest lucru va crește și independența energetică a orașului.

ADVERTISEMENT

Investiția care ar putea schimba totul în Brașov

Allen Coliban precizează că depunerea cererii de finanțare este și un pas important pentr programul de transformare a Brașovului în capitala verde a României.

Menționăm faptul că încă de la începutul mandatului său, edilul și-a asumat un astfel de obiectiv, iar acesta pare să se apropie din ce în ce mai mult de realizare.

ADVERTISEMENT

Iar primarul din Brașov are planuri mai mari de atât. Acesta își dorește ca în mai puțin de un deceniu să reducă emisiile de carbon cu peste 50%, însă până atunci, este nevoie de măsuri concrete, iar cererea de finanțare depusă joacă un rol major.

”În septembrie 2021, Braşovul a fost primul oraş care şi-a asumat o ţintă ambiţioasă: aceea că, în mai puţin de 10 ani, va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% şi va atinge neutralitatea climatică până în 2050.

ADVERTISEMENT

Pentru a realiza aceste obiective, continuăm să implementăm o serie de soluţii care ne aduc mai aproape de ele”, a declarat primarul Allen Coliban.

Ce avantaje aduce parcul fotovoltaic orașului Brașov

Ce avantaje are proiectul privind primul parc fotovoltaic din oraș? Primarul spune că energia consumată este una regenerabilă și de asemena nici nu poluează.

De asemena, lucrurile au fost bine calculate din timp. Se pare că odată ce parcul fotovoltaic din Brașov va fi funcțional, acesta va putea să acopere în jur de 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii şi licee din oraș.

Va fi acoperită în același timp și energia necesară pentru cele 16 şcolii gimnaziale, 29 grădiniţe, 8 creşe, instituţiile de cultură, primăria şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local Brașov.

Totodată, acest parc va putea asigura energia electrică și în piețe, baze sportive, parcări multietajate, centrale termice, dar și pentru sistemul de iluminat public, semafoarele din oraș și inclusiv energia necesară pentru sisteme de producere a zăpezii artificiale și nu numai, după cum a mai precizat edilul.

ADVERTISEMENT
Tags: