Știai de orașul european care se află în două țări? Cum a fost posibil așa ceva? Oamenii care au case spun că granița este de la ușă la fereastră. Iar localnicii au fel de fel de povești amuzante despre acest loc.
Orașul european care se află în două țări este Baarle-Hertog. Sunt localnici care au sufrageria în Olanda, în timp ce alții au dormitorul în Belgia. Asta în condițiile în care linia de frontieră trece prin mai multe clădiri private, dar și publice.
Cum se descurcă locuitorii de aici și în ce țară trăiesc, de fapt? Julien Leemans locuiește în Baarle-Hertog și recunoaște că nu e așa complicat. Cum e viața aici? Bărbatul a vorbit amuzat despre acest subiect.
El spune că în momentul în care merge la baie, e nevoit să traverseze granița. „De fiecare dată când mă duc la toaletă trebuie să traversez granița. Din fericire nu există control vamal”, a povestit bărbatul.
Menționăm faptul că acesta nu este singurul lucru bizar de aici. Între Belgia și Olanda există numeroase puncte de trecere a frontierei. Iar delimitarea lor se face de-a lungul orașelor, a magazinelor, dar și a cafenelelor.
Cum trăiesc localnicii de aici? Bărbatul a povestit cum arată ”în interior” orașul european care se află în două țări. Potrivit acestuia, granița trece pe la primăria orașului, dar și pe la secția de poliție. Iar aici, belgienii și olandezii lucrează împreună.
Mai mult de atât, se pare că granița este de la ușă la fereastră, povestește localnicul. Iar dacă este vorba depsre un eveniment, precum o nuntă, atunci mirele, mireasa, dar și martorii trebuie să stea pe partea belgiană.
„În țara aceasta, granița este de la ușă la fereastră, pe o parte este Belgia, pe cealaltă parte Olanda. Dacă se oficiază o nuntă, mirele și mireasa, dar și martorii de cununie trenuie să stea pe partea Belgiană”, a mai spus localnicul.
Cum a luat însă naștere acest oraș european? S-a întâmplat de mult, în momentul în care ducele Henric a dat terenul din Baarle lordului Breda în arendă. La acea vreme, lordul Breda se pare că ar fi primit doar o parte din teren.
„Anul 1298 este foarte important pentru noi pentru că atunci ducele Henric a dat terenul din Baarle lordului Breda în arendă, dar lordul Breda nu a primit decât terenul care nu era decât cultivat. Parcelele cultivateau fost păstrate de ducele Henric pentru el”, a mai povestit sursa citată.