Life

Orașul în care toți locuitorii stau într-un singur bloc. Școala și sala de sport sunt conectate la clădire

Orașul care a uimit întreaga lume. Aici, locuitorii au propriile reguli și se deplasează din casă la muncă doar cu ajutorul liftului
13.12.2023 | 16:52
Orasul in care toti locuitorii stau intrun singur bloc Scoala si sala de sport sunt conectate la cladire
Orașul care a uimit întreaga lume Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un bloc cât un oraș, așa poate fi descrisă locuința a sute de persoane din Alaska. Toți locuitorii de acolo au identitate urbană, chiar dacă în acea zonă se află un singur bloc.

Whittier, orașul cu o infrastructură uimitoare

Whittier este unul dintre orașele spectaculoase ale lumii. Spre deosebire de alte așezări urbane cu mii de blocuri și o infrastructură dezvoltată, orașul din Alaska este fix excepția de la regulă.

ADVERTISEMENT

Whittier este o așezare urbană izolată, unde toți locuitorii orașului locuiesc în același bloc. Localnicii au propriile lor reguli și nimeni și nimic nu îi poate obliha să să facă ceva ce nu vor sau nu simt.

În trecut, singurele modalități de a ajunge în Whittier era pe apă, atunci când vremea era favorabilă sau pe uscat, cu trenul. În prezent, infrastructura a suferit modificări considerabile.

ADVERTISEMENT

Acum, legătura cu orașul Whittier se face prin intermediul unui tunel feroviar care a fost construit în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial. Aici, accesul mașinilor se face pe o singură bandă.

Toți localnicii orașului din Alaska au un program de respectat

Tunelul are un program de circulație foarte strict, astfel că localnicii fac tot posibilul pentru a-l respecta. Se circulă o dată pe oră în ambele direcții, iar cei care nu ajung înapoi în oraș până la 22:30, au probleme.

ADVERTISEMENT

Cei care nu trec tunelul înapoi către Whittier până la ora menționată, nu au decât să doarmă în mașină. Unii dintre ei, cu spiritul umorului mai dezvoltat, aleg să poarte tricouri pe care este inscripționat mesajul ”Prizonier în Whittier”.

Din cauza zăpezilor abundente, locuitorii din Whittier nu sunt niciodată obligați să părăsească locuința. Aici, în unele luni, zăpada poate atinge în jur de 7 metri înălțime.

ADVERTISEMENT

Infrastructura orașului a fost proiectată în așa fel încât localnicii să aibă acces la utilități într-un mod extrem de facil. Aici, școala, spitalul și administrația locală funcționează în aceeași clădire ridicată în timpul Războiului Rece.

Această clădire, cunoscută sub numele de Begich Towers Incorporated are 14 etaje și a fost construită în așa fel încât să reziste oricărei intemperii. Inclusiv la vremea extremă cu ploi și zăpezi.

Oamenii din Whittier ajung foarte repede dintr-un punct în altul al clădirii-oraș. Tot ce trebuie să facă este să ia liftul care îi lasă exact la etajul unde au treabă.

ADVERTISEMENT
Tags: