Life

Orașul unde un apartament costă de 10 ori mai puțin ca-n București. Doar 4 persoane mai locuiesc astăzi în el, deși în trecut era prosper

Există un oraș din Europa unde un apartament costă de 10 ori mai puțin ca-n București. Doar 4 persoane mai locuiesc astăzi în el, deși în trecut era prosper.
06.01.2024 | 17:00
Orasul unde un apartament costa de 10 ori mai putin can Bucuresti Doar 4 persoane mai locuiesc astazi in el desi in trecut era prosper
Orașul unde un apartament costă de 10 ori mai puțin ca-n București. Sursă foto: The Sun, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un oraș din Europa, un apartament costă de 10 ori mai puțin decât în București. Deși cu ani în urmă era un loc prosper, iată că acum doar 4 oameni mai locuiesc aici. Piața imobiliară a fost și ea răvășită de asemenea.

Orașul unde un apartament costă de 10 ori mai puțin ca-n București

Este vorba despre un cartier de locuințe abandonat, supranumit “Cernobîl al Scoției”. Acest oraș, unde un apartament costă mai puțin decât în București chiar și de 10 ori, a găzduit cândva, în anii 1920, o comunitate înfloritoare de muncitori de pe șantierele navale.

ADVERTISEMENT

În prezent, complexul de locuințe de la The Clune Park, din Port Glasgow, Inverclyde, este un oraș fantomă cu doar o mână de rezidenți. Cu un număr uriaș de 430 de apartamente de ocupat, a mai rămas un procent infim din populație.

Magazinele, casele, biserica și școala sunt în mare parte închise cu scânduri, deoarece zona a fost cândva “cea mai ieftină proprietate din Marea Britanie”. Cât costă aici o locuință?

ADVERTISEMENT

După cum spuneam mai sus, în acest oraș, un apartament costă de 10 ori mai puțin decât în București. Spre exemplu, rapoartele au arătat că un apartament s-a vândut cu 7.000 de lire sterline la licitație.

Iar dacă ar fi să facem o comparație cu prețurile din București, unde chiar și o garsonieră ajunge la 70.000 de euro, diferența este una cu adevărat uimitoare. De ce s-a transformat acest oraș într-o fantomă?

ADVERTISEMENT

Orașul fantomă urmează să fie renovat

Multe persoane au plecat, astfel că doar 4 oameni mai locuiesc aici. Și nici că ar avea în plan să schimbe peisajul având în vedere că au tot ceea ce au nevoie aici.  Sau cel puțin asta susțin cei din zonă.

Steve Ronin și Kyle Urbex, de la Urban Explorer, au vizitat “Cernobîlul Scoției” în ultimii doi ani. Iar părerile au fost împărțit atunci când a venit vorba de acest loc.

ADVERTISEMENT

“Unul dintre lucrurile care m-a impresionat cel mai mult a fost faptul că majoritatea blocurilor de apartamente sunt abandonate și părăsite. Chiar și așa unii oameni încă locuiesc acolo. În unele apartamente erau încă multe lucruri, de parcă cineva ar fi plecat pentru o zi și nu s-a mai întors.

În afara apartamentelor, este surprinzător să vezi oameni care încă își duc viața normală și care intră în casele de lângă complexul imobiliar. Asta în condițiile în care 80 la sută din acesta este abandonat. Este trist, într-un fel, să vezi ceea ce ar fi fost cândva o comunitate înfloritoare, în care toată lumea se cunoștea, totul se prăbușește în sine într-o stare de abandon”, a spus Urbex, pentru Daily Record.

Ce se va întâmpla cu acest loc în viitor? Se are în plan reconstrucția cartierului. Chiar și așa, proiectul ar costa undeva pe la 1 milion de lire sterline. Rămâne de văzut însă dacă va fi și dus la bun sfârșit.

“Un plan de regenerare a zonei Clune Park a fost aprobat de Inverclyde Council în mai 2011. Scopul declarat public al acelui plan fiind demolarea tuturor celor 45 de clădiri din cadrul domeniului pentru a permite realizarea de progrese în regenerarea zonei”, a declarat consiliul.

ADVERTISEMENT