News

Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri și mașini, nu se mai construiește

Orașul viitorului, un proiect al Arabiei Saudite, se dovedește a fi un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert nu va mai prinde viață.
15.04.2024 | 22:50
Orasul viitorului un esec de proportii Proiectul de miliarde de dolari din desert fara drumuri si masini nu se mai construieste
Arabia Saudită nu mai are bani pentru a construi orașul viitorului. Ce se întâmplă cu mega-orașul din deșert, fără drumuri și mașini. Sursa foto: neom.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orașul viitorului, un proiect de miliarde de dolari anunțat cu surle și trâmbițe de șeicii din fruntea Arabiei Saudite, este aproape de a fi abandonat. Se pare că inclusiv miliardarii din Golf ar avea probleme financiare.

Arabia Saudită nu mai are bani pentru a construi orașul viitorului. Ce se întâmplă cu mega-orașul din deșert, fără drumuri și mașini

În 2021, presa internațională anunța că Arabia Saudită va începe construirea unui oraş eco, unicat în lume. Se spunea că valoarea investiției ajunge la 500 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Prezentările promoționale arătau un oraș SF, al viitorului, care străbătea deșertul în interiorul provinciei Tabuk, de la gura Golfului Aqaba până la Marea Roșie. Acest oraș era prezentat în termeni precum: ”o revoluție a civilizației”, cu ”dotări și servicii furnizate de inteligența artificială”.

În această zonă trebuia să apară, până în 2024, un oraș vertical al viitorului fără automobile și fără drumuri. Planurile spuneau că orașul se va întinde sub forma unei linii drepte pe o distanță de 170 de kilometri. Avea, în schițe, o lățime de numai 200 de metri.

ADVERTISEMENT

În 2022, planurile pentru orașul viitorului, supranumit The Line, erau anunțate de Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman. Acesta este și președintele consiliului director al Neom, compania care, teoretic, trebuia să se ocupe de construirea orașului.

După toată această avalanșă de planuri, idei și vise mărețe, din Golf vin informații surprinzătoare. Se pare că planul pentru The Line, metropola futuristă cu o lungime de 170 de kilometri, a ajuns în impas. Se preconizează că doar 2,4 kilometri vor fi realizați până în anul 2030, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Proiectul grandios care seamănă cu o riglă din sticlă ce străbate deșertul are probleme. Una dintre companile contractoare renunță deja la muncitori. Potrivit sursei citate, bugetul pe 2024 pentru proiectul inclus în programul Neom nu a fost încă aprobat de fondul suveran al Arabiei Saudite, pe fondul scăderii rezervelor de numerar.

Orașul viitorului trebuie să rezolve provocările vieții urbane cu care se confruntă astăzi umanitatea

În anunțul planului său, Prințul Mohammed a spus că acest oraș va rezolva provocările vieții urbane cu care se confruntă astăzi umanitatea. Trebuia să scoată în evidență moduri alternative de a trăi.

ADVERTISEMENT

Încă de la acea vreme, nu toată lumea era convinsă de viziunea futuristă a prințului saudit. ”Să urmărești videoclipul promoțional al prințului moștenitor este un mod de a te cufunda într-o formă saudită aparte de aroganță care îmbină triumfalismul religios și grandiozitatea regală”, a scris jurnalistul și autorul american Robert Worth în New York Times în 2021.

ADVERTISEMENT