News

Orban vrea o coaliție USR-PMP-FD încă de la alegerile europarlamentare. „Startul unei coagulări a dreptei a fost dat mai de mult”

Ludovic Orban spune că pentru a avea succes, noua coaliție a dreptei, USR-PMP-FD, ar trebui să se formeze cu șase luni înaintea primelor alegeri
10.06.2023 | 15:08
Orban vrea o coalitie USRPMPFD inca de la alegerile europarlamentare Startul unei coagulari a dreptei a fost dat mai de mult
Ludovic Orban vrea o coaliție alături de USR și PMP. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL și actualul lider al Forței Dreptei, a declarat sâmbătă că poartă negocieri cu USR și PMP pentru formarea unei coaliții de dreapta ca alternativă la actuala coaliție de guvernământ. Liderul FD a subliniat că noua coaliție ar trebui formată cu șase luni înaintea alegerilor europarlamentare pentru a avea succes la următoarele rânduri de alegeri.

Ludovic Orban vrea o coaliție de dreapta cu USR și PMP

În cadrul emisiunii Insider Politic, difuzate sâmbătă la Prima TV, președintele Forței Dreptei a precizat că susține formarea unei coaliții de dreapta alături de USR și PMP. Declarație vine în contextul în care zilele trecute liderii USR și PMP au anunțat că negociază formarea unei coaliții pentru viitoarele alegeri. Orban a fost întrebat de ce nu a apărut la aceste negocieri, însă fostul premier a ocolit un răspuns direct.

ADVERTISEMENT

„Startul unei coagulări a dreptei a fost dat mai de mult. Am avut mai multe întâlniri (cu Cătălin Drulă şi cu Eugen Tomac – n.r.). Orice discuţie pentru coagularea unui pol de centru-dreapta care să poată să creeze o alternativă competitivă, serioasă la actuala putere este binevenită şi nu poate decât să mă bucure.

În mod evident, eu sunt susţinătorul unei coaliţii de centru-dreapta, care să aibă la bază valorile liberal-conservatoare şi care să dea cu adevărat o speranţă oamenilor dezamăgiţi, supăraţi, care nu mai cred în şansa unei schimbări în bine, să poată să retrezească speranţa pentru partea din societate care este profund nemulţumită faţă de modul în care este guvernată România”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat însă că nu a existat vreo dispută cu președintele USR, Cătălin Drulă, privind împărțirea unor funcții, precizând că toate discuțiile purtate au privit situația politică. „N-am avut nicio discuţie legată de funcţii. Absolut nicio discuţie. Am avut discuţii legate de situaţia politică şi de faptul că este absolut necesare o asemenea coalizare”, a mai spus președintele Forței Dreptei.

Reamintim că miercuri USR a transmis, într-un comunicat de presă, că liderul partidului Cătălin Drulă și președintele PMP, Eugen Tomac, au negociat formarea unei alianțe pentru anul electoral 2024, atunci când sunt programate patru rânduri de alegeri. Trebuie subliniat că în vreme ce USR este cotat la 10-12 procente, iar PMP are în jur de 4 procente în sondaje, noul partid al lui Orban apare cu cel mult 1%.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban vrea ca noua coaliție să meargă împreună încă de la primele alegeri

Ludovic Orban a precizat că își dorește ca o viitoare coaliție USR-PMP-FD să meargă împreună încă de la primele alegeri din anul viitor. Reamintim că la anul în România sunt programate patru rânduri de alegeri, primul scrutin fiind alegerile pentru Parlamentul European. Fostul premier a subliniat că pentru ca noua alianță să poată fi cunoscută va fi nevoie de cel puțin șase luni și de un prim scrutin de alegeri.

”Da, pentru că un vehicul politic nou trebuie să-l faci cunoscut către toţi cetăţenii. Ţinând cont de cum arată media astăzi, ţinând cont de ce s-a întâmplat şi pe reţelele de socializare – şi anume noii algoritmi de la Facebook, care au distrus complet reach-ul pentru comunicarea politică – ca să poţi face cunoscut un brand la nivelul tuturor cetăţenilor români cu drept de vot ai nevoie de minim şase luni de zile şi de participarea în cel puţin o tură de alegeri, astfel încât la următoarele alegeri să obţii cu adevărat rezultatul maxim”, a mai spus Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Președintele Forței Dreptei a vorbit și despre viitoarele alegeri prezidențiale subliniind că cel mai probabil PSD și PNL vor veni cu un candidat comun. Acesta a precizat că planul social-democraților este de a avea AUR în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, subliniind că AUR este o opoziție creată de către PSD.

”Bătălia la alegerile prezidenţiale o să fie foarte dură, între trei poli: PSD, care fie se aliază cu PNL, fie (candidează -n.r.) PSD ca PSD. Eu estimez în continuare o posibilă candidatură comună PSD-PNL la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. O să mai ai o coaliţie de centru-dreapta, care se va bate să intre în turul doi.

Şi o să ai şi candidatul extremist pe care şi-l doresc pesediştii şi o să facă tot ce este posibil ca să-l urce în turul doi, pentru că ei ştiu foarte clar că dacă intră în turul doi cu un candidat decent de centru-dreapta şansele lor de a câştiga alegerile prezidenţiale sunt foarte mici”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT