News

Partidul lui Simion, de la protestele din stradă la voturile pentru putere din Parlament. „AUR este, de fapt, opoziția construită de actuala coaliție”

Multe din voturile parlamentarilor AUR au fost pentru legi controversate ale actualei puteri și în dezacord cu mesajul public al partidului
22.05.2023 | 13:17
Partidul lui Simion de la protestele din strada la voturile pentru putere din Parlament AUR este de fapt opozitia construita de actuala coalitie
AUR, discrepanță între pozițiile publice și voturile din Parlament. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De asemenea, parlamentarii din celelalte partide de opoziție vorbesc despre o colaborare mai mult decât tacită între cei de la AUR și, în special, cei de la PSD.

AUR, ipocrizia de la protestele din stradă la voturile din Parlament

Săptămâna trecută, scena publică a fost tulburată de mini-protestul organizat de cei de la AUR în fața Parlamentului, protest ce s-a soldat cu agresarea fizică a mai multor parlamentari. Motivul invocat de președintele partidului, George Simion, dar și de către susținătorii partidului prezenți la miting a fost deja celebra lege, elaborată de Ministerul Familiei, privind prevenirea separării copiilor și obligațiile statului privind ajutorarea familiilor vulnerabile. În ciuda fake news-ului promovat de AUR privind acest proiect de lege, legea avea să fie adoptată în Parlament asta după ce primise votul deputatului AUR, Dan Tănasă, în comisia pentru egalitatea de șanse.

ADVERTISEMENT

La doar o săptămână însă de la acest protest, unde liderii AUR au susținut că vor să apere familiile și copiii din România, parlamentarii AUR au fost singurii care au votat împotriva proiectului de lege inițiat de către USR prin care revenge porn-ul a fost incriminat în Codul penal. Toți cei 21 de deputați AUR au votat împotriva unei legi menite să ajute adolescentele și tinerele ce cad victime acestei practici.

De altfel, marți, 9 mai, chiar cu o zi înainte de protestul celor de la AUR, Plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului a votat numirea fostului lider PSD, Valeriu Zgonea, în fruntea ANCOM. Votul a fost secret în acest caz, însă surse parlamentare au declarat pentru FANATIK că parlamentarii AUR au votat pentru numirea lui Zgonea. De altfel, au fost 270 de voturi „pentru” și doar 33 „împotrivă”, ceea ce face mai mult decât evident modul în care a votat partidul condus de George Simion.

ADVERTISEMENT

Zgonea este fost președinte al PSD, fiind inculpat în 2018 într-un dosar de corupție, sub acuzația de trafic de influență, și condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare. Fostul lider PSD a fost achitat în apel însă după ce din dosar au fost anulate înregistrările făcute de SRI. Votul celor de la AUR pentru numirea lui Zgonea este cu atât mai surprinzător cu cât în weekendul anterior, protestul din Capitală al partidului a fost organizat sub lozinca „nu ne vindem țara” ca protest față de listarea la bursă a unor companii de stat.

Tot la capitolul companii străine, la finalul lunii martie, deputații AUR s-au abținut de la votul care obliga compania OMV să plătească taxa de solidaritate. Asta după ce, la finalul anului trecut, după ce Austria a blocat primirea României în Schengen, George Simion a condus un protest la adresa aceleiași companii cu capital majoritar austriac la o benzinărie din Ploiești. „PSD și PNL, slugile la OMV”, “Afară cu OMV din țară”, “Vrem Petromu’ înapoi” – au fost unele din lozincile folosite la acel protest.

ADVERTISEMENT

Un alt episod similar a avut în centru legea ce viza închiderea Complexului Energetic Paroșeni și prelungirea activității minelor care-i asigurau cărbunele necesar. Deși a susținut că România trebuie să-și producă intern necesarul de energie și chiar au protestat alături de minerii care cereau amânarea închiderii acestui complex energetic, parlamentarii AUR, în frunte cu George Simion, s-au abținut la votul privind închiderea minelor. Mai mult, aceștia au negat chiar și faptul că nu au votat împotriva acestei legi.

Poate unul dintre cele mai celebre astfel de voturi ale AUR s-a petrecut însă în septembrie 2022, atunci când 12 senatori din partidul lui Simion au votat alături de parlamentarii puterii mai multe amendamente depuse de UDMR prin care salariile parlamentarilor primeau o majorare semnificativă. George Simion i-a numit „nenorociți” și i-a amenințat pe deputații care vor vota prevederile la Cameră că vor fi excluși din partid. Astfel de amenințări par să fi fost absolut necesare, pentru că pe aceeași lege Simion fusese la un pas de bătaie cu deputatul PSD Gabriel Zetea.

ADVERTISEMENT

Un alt subiect asupra căruia AUR a avut o poziție ambivalentă a fost cel privind eliminarea pensiilor speciale. Dacă în urmă cu un an, în Comisia pentru muncă din Senat, reprezentantul AUR vota împotriva unui proiect al USR privind eliminarea pensiilor pentru aleșii locali, vot despre care Simion a spus că a fost înregistrat greșit, partidul a evitat luni întregi subiectul pensiilor speciale. În dezbaterile din comisia de la Senat, Claudiu Târziu a spus că susține amendamentele opoziției, dar că senatorii AUR se vor abține la vot. Zilele trecute, la anunțul programului de guvernare, AUR a anunțat că susține impozitarea cu 90% a acestor pensii – practic același proiect de lege respins de CCR în 2020 dar și către actualul Parlament în martie 2022.

AUR și voturile pe Justiție

AUR este partidul care în campania electorală a vorbit mult despre apropierea legăturilor cu Republica Moldova pentru ca apoi, odată cu începerea războiului din Ucraina, George Simion să susțină că „România nu mai trebuie să finanțeze nici măcar cu un leu” Guvernul de la Chișinău. La fel, AUR este partidul care declară deschis că apără valorile creștine și mizează pe apropierea de Biserica Ortodoxă, însă AUR a fost partidul vizat atunci când Patriarhia a vorbit de „amestecarea nătângă a politicii cu religia” care face victime și de faptul că „temele creștin-conservatoare sunt rupte xenofob de spiritul Europei”.

Un alt subiect însă, ce poate fi verificat prin voturile exprimate în Parlament, este poziția AUR pe temele din Justiție. Partidul tocmai ce și-a publicat zilele acestea un program de guvernare ce cuprinde un capitol destinat justiției și unde anunță că susține alegerea șefilor parchetelor și a  conducerii Curții Supreme de către populație, dar și introducerea sistemului cu jurați în procesele penale. Deși nu e clar cum ar funcționa acest lucru într-o țară unde procesele durează ani întregi, AUR a avut o poziție interesantă față de desființarea Secției Speciale, unul din subiectele importante din domeniu în ultimii ani.

George Simion a criticat deschis inițiativa USR de desființare a SIIJ, în acord cu recomandările Comisiei Europene, susținând că „este nevoie de SIIJ pentru a nu mai exista abuzuri ale procurorilor”. La începutul anului 2022, atunci când ministrul Predoiu a venit cu propriul proiect de desființare al SIIJ – unul criticat de către Comisia de la Veneția, DNA și asociațiile de magistrați, AUR și-a menținut poziția și a votat împotriva desființării Secției Speciale – asta deși, efectiv, SIIJ nu a fost desființată.

Tot pe parte de justiție, una din legile pe care țara noastră s-a angajat să le promoveze a fost cea privind avertizorii de integritate, una din cerințele CE și de care depindeau tranșele din PNRR. Rolul avertizorilor de integritate în demascarea cazurilor de corupție este cheie, însă proiectul de lege a fost ciuntit atât de rău de către parlamentarii PNL-PSD-UDMR în iunie 2022, eliminând practic orice protecție pentru aceștia, încât doar presiunile interne și internaționale au făcut ca legea să fie retrimisă în Parlament.

Cum nici la a doua trecere prin Parlament legea nu a fost corectată, a fost nevoie de o nouă intervenție a Comisiei Europene și amenințarea cu suspendarea plăților din PNRR pentru ca legea să fie adusă la o formă care să permită raportările anonime. De fiecare dată când parlamentarii puterii au votat formele acestei legi ce nu respectau cerințele Comisiei Europene, parlamentarii AUR au votat alături de coaliția aflată la putere.

Un alt subiect controversat tot la capitolul justiție a fost adoptarea de către actuala putere a unui prag de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu. La votul din plenul Senatului toți parlamentarii din partidul condus de George Simion s-au abținut la vot.

Opoziția vorbește de colaborarea PSD-AUR

Ludovic Orban, președintele formațiunii Forța Dreptei, susține că AUR nu face cu adevărat opoziție actualei puteri și că, în timpul desfășurărilor ședințelor în Parlament, poate fi observată o colaborare clară, cel puțin tacită, între PSD și reprezentanții AUR.

„Ei nu fac opoziție cu adevărat. Inclusiv în dezbaterile parlamentare, președinții de ședință le permit celor de la AUR încălcări sistematice ale regulamentului, scandaluri, fără niciun fel de reacție, doar pentru a le permite să atragă atenția asupra lor și să-și promoveze mesajele. Aproape la fiecare intervenție parlamentară a multora a celor de la AUR, dar în special a lui Simion și alți câțiva lideri apropiați, practic ele nu au nicio legătură cu regulamentul.

Își permit declarații politice în timpul intervențiilor pe procedură, se dă drept la replică fără să existe temei regulamentar pentru aceasta, la explicarea votului li se permite celor de la AUR să bată câmpii pe cu totul alte teme. Sunt încălcări sistematice ale regulamentului și toate reprezintă o mână întinsă de PSD pentru a le permite celor de la AUR să iasă în evidență și să pară că sunt singurii care se opun”, a declarat, pentru FANATIK, Ludovic Orban.

Fostul premier liberal a susținut că AUR nu a susținut proiectele celorlalte partide de opoziție de desființare a pensiilor speciale, ca exemplu, și că, efectiv, ei nu par a fi altceva decât o opoziție construită de către actuala putere.

„AUR este cea mai comodă opoziție pentru coaliția PNL-PSD și, din punctul meu de vedere, au fost încurajați în sensul ăsta. Sunt destule proiecte de lege ale puterii votate de cei de la AUR dar, pe de altă parte, ei nu oferă niciun fel de sprijin pentru proiectele noastre, ale opoziției, de desființare a pensiilor speciale de exemplu. Niciodată nu i-au deranjat pe beneficiarii de pensii speciale pentru că probabil au mulți consultanți din zona respectivă. AUR este de fapt opoziția construită de actuala coaliție”, a mai precizat Ludovic Orban, pentru FANATIK.

Sociologul Mircea Kivu este de părere că această colaborare între PSD și AUR poate fi explicată la nivel punctual, ca simple înțelegeri între parlamentari, mai ales că liderii PSD au negat tot timpul existența unei înțelegeri cu AUR. „Cred că există punctual tot felul de negocieri, pe principiul votează-mi chestia asta și în schimb o să-ți ofer nu știu ce, și slavă domnului, partidele care sunt la putere au ce oferi la schimb. Și atunci, ăsta pare că e mecanismul, mai ales pe chestiile care nu sunt foarte vizibile pentru opinia publică”, a declarat acesta pentru FANATIK.

Pe de altă parte, deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică susține că în ceea ce privește justiția, parlamentarii AUR au votat în aproape toate cazurile sensibile alături de PSD. Acesta susține că, din activitatea lor, cooperarea dintre PSD și AUR pare mai degrabă rezultatul unei înțelegeri directe și nu rezultatul unor înțelegeri punctuale.

„În Comisia juridică în 95% din cazuri votează cu PSD-ul, mă refer la subiectele problematice. Pe cele mai delicate, votează cu PSD. În rest se abțin și nu au niciodată nicio poziție. Sunt un fel instrument la cingătoarea PSD, nici măcar o anexă, că aia e mult deja. În ceea ce privește relația cu PSD-ul, nu cred că parlamentarii AUR au vreun cuvânt de spus aici. Cred că discuțiile se poartă la nivel de conducere, între domnul Ciolacu și domnul Simion. Convingerea mea este că vorbim de o înțelegere clară, și nu ceva tacit.

Toată tribuna pe care AUR o primește din partea PSD-ului, faptul că li se permite să ia cuvântul de câte ori își doresc, faptul că nu sunt întrerupți, faptul că abia acum, târziu, s-a reacționat la violența fizică și de limbaj pe care au manifestat-o în Parlament în ultimii ani, e o dovadă a acestei apropieri. Pentru toată această toleranță de care s-au bucurat din partea PSD-ului ei se simt datori să plătească niște datorii. Și pe subiectul pensiilor speciale poziția lor este total neclară, ei declară tot timpul că atacă legile la CCR dar nici măcar nu au semnăturile pentru a face acest lucru. E o mare minciună”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Silviu Dehelean.

Politologul Cătălin Avramescu este de părere că AUR este o „creație a structurilor”, care se comportă ca o aripă a social-democraților. Fără a avea o ideologie propriu-zisă, acesta susține că AUR nu este astfel decât „o creație de circumstanță”.

„Dovada stă în volumul enorm de resurse pe care-l mobilizează AUR, care nu se explică în niciun fel. În ziua protestului din Capitală, de la Casa Presei până în centru era plin de autocare de lux cu care au fost aduși susținătorii acestui partid. N-am văzut așa mobilizare nici la moaștele Sfintei Parascheva.

Ce partid scoate din nimic așa ceva? E clar ca-s resurse serioase aruncate în acest partid. O altă explicație stă în lipsa dosarelor penale, ei bat în incinta Parlamentului, sar la bătaie, intră cu gloanțe, dar nu e nicio problemă, Jandarmeria se dă la o parte din fața lor, lucru care s-a întâmplat și cu alte ocazii”, a declarat profesorul Cătălin Avramescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT