News

Ordonanță de Urgență pentru tătici. Câte zile vor sta acasă bărbații la nașterea unui copil

Tăticii din România primesc mai multe zile libere la nașterea oricărui copil, dacă au absolvit un curs de puericultură. Legea se va aplica indiferent de numărul de copii avut.
27.08.2022 | 10:38
Ordonanta de Urgenta pentru tatici Cate zile vor sta acasa barbatii la nasterea unui copil
Tații vor sta acasă 15 zile când se naște un copil. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență a fost extins dreptul la concediu paternal de la cinci zile, cât e în prezent, la peste două săptămâni, așa cum a cerut Uniunea Europeană.

Tații din România vor sta acasă 15 zile la nașterea copilului

Important, bărbații vor putea să beneficieze de aceste zile libere nu doar pentru primul născut, ci pentru nașterea fiecărui copil. Pentru această perioadă, tatăl va primi de la angajator o indemnizație egală cu salariul.

ADVERTISEMENT

Ce este, însă, cursul de puericultură și cum se promovează? În fond, după acest curs bărbații ar trebui să știe cum trebuie să se comporte cu copilul nou-născut, în toate situațiile. Cursurile pot fi urmate on-line sau fizic, și e recomandat să fie parcurse în trimestrul 2 sau 3 de sarcină, conform Stirile ProTV.

On-line, un curs poate dura doar 224 de minute și e gratuit, precum și atestatul obținut. Conform site-urilor de specialitate, sumarul cursului conține alăptarea nou-născutului, medicamentația mamei, somnul și alimentația copilului, plimbarea bebelușului, schimbatul scutecului și baia bebelușului și motive de mers la medic.

ADVERTISEMENT

Pentru pretențioși, există varianta unui curs fizic, contra cost. Aici cursurile pot dura 2-3 ore ședința și subiectele tratate sunt mult mai ample.

După un astfel de curs orice tătic ar trebui să știe tot ce trebuie despre copil, de la modul în care trebuie îmbrăcat și schimbat, la medicamentație, la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Conform legii, tatăl trebuie să ceară acest concediu în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului. La această cerere, trebuie atașat certificatul de naștere al copilului.

Inițial, legea prevedea că un tată poate sta acasă 15 zile, cu ajutorul cursului, doar la nașterea primului copil, însă acum acest lucru va fi valabil indiferent de numărul de copii avuți.

ADVERTISEMENT

Pentru tații care vor să stea mai mult timp alături de copil, există și varianta unui concediu paternal de 2 ani, cu mențiunea că mama ar trebui să meargă la muncă. Pentru a beneficia de acest concediu e important ca părintele să obțină venituri impozabile în cei 2 ani premergători nașterii copilului.

ADVERTISEMENT
Tags: