News

Organizaţia Salvaţi Copiii, avertisment pentru părinții care pleacă în străinătate. Cum pot fi protejați cei mici lăsați acasă

Părinții care pleacă în străinătate sunt tot mai mulți la număr în ultimii ani. Organizația Salvați Copiii transmite un avertisment și anunță cum pot fi protejați cei mici.
12.04.2023 | 20:19
Organizatia Salvati Copiii avertisment pentru parintii care pleaca in strainatate Cum pot fi protejati cei mici lasati acasa
Organizația Salvați Copiii, avertisment pentru părinții care pleacă în străinătate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Realitatea socială și economică din țara noastră face ca părinții care pleacă în străinătate pentru a asigura un trai mai bun familiei să fie tot mai mulți la număr. În astfel de cazuri, cel mai mult au de suferit copiii care rămân acasă.

Organizația Salvați Copiii, avertisment pentru părinții care pleacă în străinătate

Statisticile prezentate recent de organizația Salvați Copiii în privința copiilor rămași în țară după ce părinții pleacă la muncă în străinătate sunt alarmante. Fenomenul este unul care a luat amploare.

ADVERTISEMENT

Din păcate, acesta are efecte puternice asupra stării emoționale a celor mici, spun cei de la organizație. Conform unui studiu al celor de la Salvați Copiii, 73.868 de copii au părinți plecați peste hotare. Din acest total, 21.276 de copii au ambii părinți departe sau singurul părinte departe și sunt îngrijiți de către rude.

”Plecarea părinților are efecte multiple asupra copiilor rămași acasă. Fie că sunt în îngrijirea altor persoane, a bunicilor de obicei, fie că au rămas cu un părinte. Și vorbim despre efecte la nivel emoțional, la nivel social, dar și educațional.

ADVERTISEMENT

Dar ce este important de spus este că aceste efecte se produc în funcție de câțiva factori, în funcție de vârsta copilului la plecarea părinților, în funcție de modul în care persoana în grija căruia a rămas copilul relaționează cu el și în funcție de pregătirea copilului înainte de plecare și de comunicarea părinților de la distanță cu copiii de acasă”, spune Anca Stamin, director programe Organizația Salvați Copiii, la Antena 3.

Sfaturi pentru a-i ajuta emoțional pe cei mici

Conform celor de la organizația amintită, o parte dintre copii resimt sentimente de vinovăție. Ele sunt generate de faptul că adesea părinții le spun că pleacă pentru binele lor. Cei mari nu conștientizează că lucrul acesta are un efect negativ asupra copiilor, sentimente de abandon, de scădere a încrederii în sine.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre copiii cu părinți plecați prezintă comportamente de autoizolare. Pot să apară și scăderi ale performanțelor școlare și o lipsă a motivației de a participa la procesul educațional. În plus, apar deseori și probleme de comunicare, mai ales în cazul adolescenților care trăiesc cu bunicii.

Anca Stamin vine cu o serie de sfaturi valoroase pentru acești părinți. Acestora li se transmite că ei sunt cei care pot influența modul în care copiii resimt aceste lucruri negative.

ADVERTISEMENT

Mai exact, copii trebuie pregătiți pentru o astfel de situație. Lor trebuie să li se explice de ce părinții trebuie să plece și pentru ce perioadă. De asemenea, dialogul cu cei lăsați acasă trebuie menținut.

”Dacă țin cont de câteva lucruri simple, aș putea să spun dacă țin cont că atunci când iau această alegere să încerce să evite să o facă la o vârstă fragedă a copilului, până el împlinește vârsta de șapte ani, de exemplu, sau dacă sunt absolut nevoit să facă acest lucru, să plece doar un părinte, trebuie să aibă grijă la alegerea unei persoane în grija căreia să rămână copilul.

O persoană cu care copilul să fi avut o relație de atașament anterioară, pe care să o cunoască foarte bine și care să fie disponibilă atât afectiv, dar și fizic pentru creșterea și îngrijirea copilului și, după cum am spus mai devreme, să îi pregătească anterior plecării, să le explice că vor fi plecați, pentru ce perioadă și, odată ajunși în străinătate, să comunice cu copilul, să comunice real, să comunice onest, să își țină toate promisiunile”, spune reprezentanta Salvații Copiii.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO