News

OUG pentru compensarea facturilor la gaze și energie electrică, adoptată în Senat. USR s-a abținut de la vot

Senatul a adoptat OUG privind stabilirea unei scheme de compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Senatorii USR s-au abținut de la vot. Motivele invocate de aceștia
21.02.2022 | 19:06
OUG pentru compensarea facturilor la gaze si energie electrica adoptata in Senat USR sa abtinut de la vot
ADVERTISEMENT

Veste bună pentru consumatorii casnici! OUG privind compensarea facturilor la gaze și energie electrică a fost adoptată în Senat, cu 101 voturi “pentru”.

OUG pentru compensarea facturilor la gaze, adoptată în Senat

Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la stabilirea unei scheme de compensare a facturilor la gaze și energie electrică a fost adoptată în Senat, după ce a primit 101 voturi “pentru”, 24 de abțineri și un vot “împotrivă”.

ADVERTISEMENT

Senatul este prima Cameră sesizată.

OUG, votată de PSD și PNL

Printre senatorii care au votat această Ordonanță, s-au numărat și cei de la PSD.

Liderul grupului PSD, senatorul Radu Oprea, a precizat că aceste măsuri vor rezolva problema de fond.

“Este pentru o perioadă de două luni. Puţin, foarte puţin şi trebuie luate măsuri acum, urgent, astfel încât consumatorii casnici din România şi companiile din România să ştie ce îi aşteaptă după 1 aprilie.

ADVERTISEMENT

Soluţiile sunt pe masa Guvernului şi cred că toţi din această sală, indiferent de grupul politic din care facem parte, susţinem ca soluţiile structurale care vor rezolva problema de fond, de ce cresc facturile de gaze şi energie, trebuie adoptate cât mai repede.

Vă spun, în nume personal, că nu vreau să mă obişnuiesc cu gândul că facturile vor fi de două – trei – patru ori mai mari de acum înainte, măsurile structurale trebuie să rezolve această cauză. Grupul PSD va vota această Ordonanţă”, a declarat senatorul PSD, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

De asemenea, și grupul PNL a votat această Ordonanță.

Senatorul liberal Sorin Bumb a declarat, la rândul său, că mulți dintre consumatorii casnici vor beneficia în urma adoptării acestei OUG, chiar dacă nu este completă.

“Deocamdată, cred că această lege rezolvă în mare parte problemele celor care au şi vor avea dificultăţi la plata facturilor de energie electrică şi de gaze”, a precizat acesta, conform sursei menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Senatorii AUR au votat OUG, chiar dacă o consideră o păcăleală a statului

Chiar dacă au avut dubii, senatorii AUR au ales să voteze Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care să se stabilească o schemă de sprijin pentru facturile la gaze și energie electrică.

“Această soluţie este o aparentă soluţie, pentru că de fapt nu ajută pe nimeni, preţurile sunt în continuare foarte mari, sunt împovărătoare pentru unii dintre români.

În plus, statul îşi fură singur căciula. Schema de compensare şi plafonare este o mare păcăleală. Statul, prin producătorii pe care îi controlează, vinde la preţuri cu mult peste consum, încasează taxe, impozite şi dividende.

Am spus de nenumărate ori, în ultimele luni, că singura soluţie în acest moment este revenirea imediată la piaţa reglementată şi impunerea unei marje fixe peste preţul de cost la producător. 5% peste costul de producţie este suficient în acest moment de mare criză.

Totuşi, vom vota pentru legea de aprobare a acestei OUG, deşi avem convingerea fermă că aceasta continuă să fie o soluţie proastă, care nu va funcţiona şi care va produce mari tulburări sociale”, a susţinut în plen senatorul Claudiu Târziu, copreședinte AUR, conform aceleiași surse.

USR s-a abținut de la vot

Senatorii USR s-au abținut de la vot, deoarece această OUG nu ar rezolva, de fapt, problema principală care a cauzat explozia prețurilor.

“Pentru că în proporţie de 80% producţia de energie electrică provine de la companii de stat, iar pe piaţa gazelor avem doi producători, dintre care unul este statul, iar la celălalt statul are un pachet de acţiuni destul de semnificativ.

Statul ar fi trebuit să-şi exercite funcţia de control asupra propriilor producători prin Ministerul Energiei şi cu ajutorul ANRE, încă din lunile septembrie, octombrie 2021, când s-a produs explozia preţurilor la energie şi dacă ar fi analizat ce se întâmplă pe piaţă şi psihoza care s-a creat din anumite cauze pe care nu le putem detalia acum, ar fi avut posibilitatea să intervină, nu în sensul de reglementare a preţurilor, ci în sensul unei intervenţii de urgenţă pentru a pune la masă producătorii şi furnizorii şi a detensiona situaţia de pe piaţă.

Nu s-a întâmplat acest lucru, am ajuns în această situaţie, aceste măsuri de compensare şi de plafonare nu acţionează asupra cauzei principale şi de fond”, a declarat senatorul USR Cristian Bordei.

ADVERTISEMENT