News

Păcăleli pe front. Trucuri faimoase din timpul războiului, de la magicianul care a ascuns Canalul Suez la spionul care şi-a ajutat ţara şi după moarte

În război chiar este permis orice, istoria o dovedeşte. Cele mai faimoase trucuri folosite pe front, de-a lungul timpului
17.12.2022 | 13:03
Pacaleli pe front Trucuri faimoase din timpul razboiului de la magicianul care a ascuns Canalul Suez la spionul care sia ajutat tara si dupa moarte
Tanc gonflabil, folosit ca momeală
ADVERTISEMENT

Generalul american George S. Patton spunea că nimeni nu a câștigat vreodată un război murind pentru țara lui, ci a câştigat făcundu-şi inamicul să moară pentru ţara lui. Oricât de amuzant ar suna, celebrul general avea de fapt dreptate. Dar întrebarea este, cum îl faci pe celălalt să cadă în capcana ta? Ei bine, implementezi cele mai bune trucuri de război pe care le ai în mânecă, pentru a-l păcăli.

Iată câteva dintre cele mai uimitoare trucuri care au fost folosite în timpul diferitelor războaie de-a lungul istoriei.

ADVERTISEMENT

1. Armata fantomă care nu a tras niciun foc în Al Doilea Război Mondial

Cunoscută oficial sub numele de Trupe Speciale ale Cartierului General al 23-lea, această armată a fost desfășurată de SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a întrerupe seria furioasă a lui Hitler.

Unitatea de 1.100 de oameni era formată din make-up artiști, actori, tehnicieni de sunet, pictori, fotografi și agenți de presă. Într-o regie uimitoare, ei au folosit tancuri gonflabile, transmisii radio false și camioane de sunet pentru a pune în scenă mai mult de 20 de înșelăciuni pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

Succesul de atunci al unității a fost vital ulterior, în victoria Aliaților, dar secretul a fost dezvăluit abia la 40 de ani după război.

2. Bazele militare false din Iugoslavia în timpul războiului din Kosovo, din 1999

În 1999, Iugoslavia se temea de un atac al NATO în timpul războiului din Kosovo, astfel că a decis să facă fortificații false şi să folosească artilerie, mașini de război și vehicule ca momeală.

ADVERTISEMENT

Însă iugoslavii au făcut avioane din lemn și plastic şi au folosit maşini vechi, deghizate în tancuri. În plus, au folosit tancuri vechi ca momeală, pentru ca inamicii să-și irosească muniția.

3. Magicianul care i-a păcălit pe naziști

Britanicii au folosit serviciile iluzionistului Jasper Maskelyne pentru a deruta și a înșela naziștii din Africa de Nord. El a făcut o echipă numită Gașca Magică, formată dintr-un dulgher, un scenograf, un chimist, un restaurator de imagini și un criminal.

ADVERTISEMENT

Ce au făcut aceştia este greu de imaginat, dar fascinant şi amuzant deopotrivă. Practic, Gaşca Magică a “ascuns” Canalul Suez, folosindu-se de oglinzi, lumini și reflectoare.

Maskelyne a creat şi o armată fantomă în bătălia de la El Alamein, constând din 1.000 de tancuri false, create cu ajutorul efectelor pirotehnice, tancuri care au fost ușor de observat și luate la ţintă de aeronavele germane. Asta în timp ce britanicii atacau efectiv Nordul şi obţineau succese reale.

El a simulat şi o explozie a unei întregi fabrici, folosind prelată vopsită, hârtie, moloz și resturi, pentru a crea iluzia. Explozia a fost vizibilă atât de la sol, cât și din aer, dar fabrica și-a continuat funcționarea fără probleme.

4. Submarinul care a folosit cartofii ca armă

În 1943, submarinul USS O’Bannon a observat un submarin japonez (Ro-34) la suprafață și a vrut iniţial să-l atace. Crezând că este un transportor de mine, căpitanul s-a răzgândit, temându-se că explozia ar putea distruge inclusiv propriul submarin, astfel că a ales o metodă cel puţin nebunească pentru a-i pune pe japonezi pe fugă.

În timp ce niponii își pregăteau tunurile de punte, marinarii de pe O’Bannon au început să arunce cartofi în japonezi. Aceştia au crezut că este vorba de grenade reale şi prea ocupaţi să le arunce în mare nu şi-au dat seama când USS O’Bannon s-a îndepărtat la o distanţă suficient de mare. De acolo americanii au tras şi au reşit să îi distrugă.

5. Spionul israelian care a plantat copaci pentru a ajuta la capturarea Înălțimilor Golan, din Siria

Eli Cohen a fost un spion israelian în Siria și și-a făcut un nume în înalta societate de acolo. În timp ce vizita fortificațiile siriene, a văzut obiecte cenușii plasate strategic pentru a preîntâmpina atacurile israeliene.

El i-a convins pe oficialii sirieni să planteze eucalipţi în jurul fortificațiilor, spunând că israelienii vor crede că aceste zone nu sunt locuite. De asemenea, le-ar oferi soldaților puțină umbră.

Eli Cohen a fost spânzurat în public după ce a fost găsit vinovat de spionaj, în 1965. Dar copacii pe care i-a plantat au fost un reper uşor de găsit pentru forțele israeliene, care a bombardat bazele de acolo. Înălțimile Golan au fost capturate în 1967.

ADVERTISEMENT