News

Pacienții asimptomatici se pot interna fără test Covid. Cum este posibil acest lucru

16.02.2021 | 14:59
Pacientii asimptomatici se pot interna fara test Covid Cum este posibil acest lucru
ADVERTISEMENT

Pentru că nu este stipulată, conform legislației în vigoare, obligativitatea de a testa absolut toți pacienții la internare, există riscul ca persoane infectate cu SARS-CoV-2, dar asimptomatice, să ajungă în unitățile sanitare.

Această problemă a fost ridicată de fiica unei paciente de la Spitalul Clinic de Oftalmologie din Capitală, care dispune de două puncte de triaj ambulatoriu și la intrarea în spital, unde fiecare pacient completează o declarație pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Testarea se face, însă, doar pentru urgențele oftalmologice, copiii internați, pacienții care prezintă comorbidități, sunt suspecți de infecție sau necesită anestezie generală. Ceilalți pacienți internați sunt „monitorizați pe perioada internării din punct de vedere al simptomatologiei și al temperaturii corporale”, anunță conducerea spitalului, potrivit newsweek.ro.

Pacienții asimptomatici nu sunt testați la internarea în spital

La internarea în spital (indiferent de afecțiune) se face testul pentru depistarea coronavirusului sau nu? Mama e la oftalmologie internată și nu i-a făcut testul.

ADVERTISEMENT

Le-a spus să stea tot timpul cu mască. Oricum o să o poarte, dar e egal cu zero dacă o să fie în salon cu cineva care are COVID. Asta e procedura standard?”, se întreabă fiica unei paciente de la Spitalul Clinic de Oftalmologie din Capitală.

Cazul său nu este, din păcate, unul singular. Mai multe persoane au povestit că nu au fost testați și li s-a cerut doar să poarte masca de protecție pe tot parcursul internării. În ciuda acestei situații, conducerea unității medicale dă asigurări că nu a existat până acum niciun focar de coronavirus.

ADVERTISEMENT

În plus, legea nu obligă spitalele să testeze toți pacienții la internare. Potrivit metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, se testează doar:

  • persoanele simptomatice (tuse, febră, scurtarea respirației, debut brusc al anosmiei – pierderea completă a mirosului, ageuziei – pierderea gustului, disgeuziei – alternararea gustului)
  •  contacții direcți ai cazurilor confirmate
  • pacienții simptomatici care au avut un test negativ antigen și vor fi testați RT-PCR
  • pacienții asimptomatici înainte de procedura de transplant și donatorii de organe
  • pacienții asimptomatici cu imunosupresie (diminuarea imunității după iradiere, droguri, toxine microbiene)
  • pacienții oncologici aflați în curs de chimioterapie sau radioterapie
  • însoțitorii pacienților copii (cei care sunt pacienți oncologici, cu imunosupresie)
  • pacienții hemodializați.
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cazurile COVID asociate asistenței medicale, Institutul Național de Sănătate Publică precizează că acestea pot fi încadrate astfel doar dacă simptomele apar după cel puțin 14 zile de la internare.

Este considerat caz cu sursă probabilă de infectare în spital dacă simptomele apar între ziua a opta și ziua a 14-a de internare sau dacă simptomele apar în zilele 3-7, dar cu „o suspiciune puternică de transmitere a virusului prin asistența medicală acordată”.

În metodologie este precizat că unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical și/sau pacienți, suplimentar față de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare”, anunță INSP.

ADVERTISEMENT