News

Pacienții, obligați să-și plătească testele COVID-19 înainte de internare în spital. Unitățile medicale ar trebui să-i testeze gratuit

01.06.2020 | 08:41
Pacientii obligati sasi plateasca testele COVID19 inainte de internare in spital Unitatile medicale ar trebui sai testeze gratuit
ADVERTISEMENT

Pacienții cronici care au vevoie de tratament în spitale sunt obligați să-și plătească testele COVID-19 înainte de internare, deși acest lucru ar trebui să fie gratis.

Pacienții, obligați să-și plătească testele COVID-19 înainte de internare în spital

Conform Adevărul, care citează Asociaţiile pacienţilor din România, s-au înregistrat mai multe cazuri în care bolnavii cronici au fost obligați de medici să-şi plătească testul COVID-19 înainte de a fi trataţi sau operaţi.

ADVERTISEMENT

Oamenilor li s-a cerut să se prezinte cu testul pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus făcut, asta deşi regulamentul emis de INSP prevede testarea gratuită a acestora în unităţile sanitare.

De exemplu, o pacientă cu cancer a plătit două astfel de teste în condiţiile în care nu i s-a spus că beneficiază gratuit de această testare. ”Nu mi s-a spus că se poate efectua gratis, astfel că am mers la privat şi mi-am făcut testarea”, a declarat aceasta.

ADVERTISEMENT

Președintele ANPP își dorește să ajungă până la ministrul Sănătăţii

Asociaţiile de pacienţi subliniază nu doar că acest fapt reprezintă un abuz, dar că avem de-a face cu o încălcare a protocoalelor de siguranţă din spitale în condiţiile în care pacienţii nu sunt izolaţi după ce-şi fac aceste teste, fapt ce creşte riscul apariţiei unor focare chiar printre persoanele cele mai vulnerabile.

”Am primit multe telefoane de la pacienţi care întrebau dacă e normal şi dacă e recomandat, în condiţiile în care erau astfel nevoiţi să facă aceste teste la privat, unde ajungeau să plătească şi 300, 350 de lei”, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai precizat se va face o evidenţă a tuturor cazurilor şi își dorește să ajungă până la ministrul Sănătăţii cu această problemă, deoarece se încalcă protocoalele de siguranţă.

”Atunci când pacienţii sunt trimişi să-şi facă aceste teste în privat, nu vorbim de o decizie la nivelul spitalului, a conducerii, ci mai degrabă din cauza unor medici oportunişti, care din dorinţa de a-şi face propriul portofoliu de pacienţi, trimit pacienţii în mod abuziv”, a explicat Vasile Barbu.

ADVERTISEMENT

Potrivit recomandărilor INSP, prioritatea pentru testare o au, după persoanele simptomatice şi contacţii lor, pacienţii înainte de procedura de transplant (asimptomatici), pacienţii asimptomatici cu imunosupresie, pacienţii oncologici asimptomatici aflaţi în curs de chimioterapie, pacienţii oncologici asimptomatici înainte de intervenţii operatorii şi hemodializaţi simptomatici.

ADVERTISEMENT