News

Pacienții tratați cu hidroxiclorochină, rată de mortalitate mai mare! Donald Trump spune că nu a auzit de acest studiu

22.04.2020 | 12:46
Pacientii tratati cu hidroxiclorochina rata de mortalitate mai mare Donald Trump spune ca nu a auzit de acest studiu
ADVERTISEMENT

Pacienții tratați cu hidroxiclorochină au o rată de mortalitate mai mare conform unui studiu făcut de specialiștii americani. Totuși, cercetătorii spun că trebuie să aşteptăm rezultatele unor calcule clinice mai ample.

Pacienții tratați cu hidroxiclorochină, rată de mortalitate mai mare!

Deocamdată se știe că nu mai puțin de 368 de pacienţi internaţi în spitalele pentru veterani din SUA au participat la studiu. Specialiști de la Universitatea din Carolina de Sud şi Virginia, au analizat dosarele medicale ale acestora.

ADVERTISEMENT

Au luat decizia să-i grupeze pe pacienți în trei categorii pentru a-i compara: cei trataţi doar cu hodroxiclorochină, cei care au primit combinaţia hidroxiclorochină-azitromicină şi cei care nu au primit hidroxiclorochină.

Donald Trump spune că nu a auzit de acest studiu

De remarcat că proporţia pacienţilor decedaţi a fost mai mare în grupul care a fost tratat doar cu hidroxiclorochină – 28%. Cei care au primit combinaţia cu azitromicină au avut un procent al deceselor de 22%, iar cei care nu au fost trataţi cu hidroxiclorochină au murit în proporţie de 11%.

ADVERTISEMENT

„O rată a mortalităţii crescută a fost identificată la pacienţii trataţi doar cu hidroxiclorochină. Acesta este adevărul, indiferent de ce spun unii sau alții.

Aceste descoperiri subliniază importanţa aşteptării rezultatelor mai ample, randomizate, din studii controlate, înainte de folosirea de scară largă a acestor medicamente”, au spus autorii studiului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, se atrage atenția că rezultatul poate fi însă înselător. Se întâmplă lucrul acesta pentru că grupul care a primit doar hidroxiclorochină a fost, la începerea tratamentului, în stare mai gravă şi cu riscuri mai mari faţă de alte grupuri.

De exemplu, în acest grup se aflau mai mulţi fumători, diabetici sau pacienţi cu antecedente cardiovasculare şi pulmonare.

ADVERTISEMENT

Autorii au corectat statistic acest dezechilibru iniţial şi au observat că riscul crescut de mortalitate se menţinea în grupul tratat doar cu hidroxiclorochină.

De remarcat că președintele SUA, Donald Trump a precizat că nu știa de acest studiu. Considerat cel mai mare fan al hidroxiclorochinei, Trump spune că nu își schimbă opinia și că așteaptă totuși un rezultat mai amplu al cercetărilor.

ADVERTISEMENT