News

Pandemia COVID-19 se apropie de sfârșit. Epidemiologi: “Ar putea să încetinească din aprilie”

Experții sunt de părere că pandemia COVID-19 se va sfârși curând dacă varianta Delta își va atenua răspândirea în unele țări.
04.11.2021 | 11:18
Pandemia COVID19 se apropie de sfarsit Epidemiologi Ar putea sa incetineasca din aprilie
ADVERTISEMENT

Analizele a zeci de experți epidemiologi și oameni de știință urmăresc evoluția SARS-CoV-2 și au ajuns la concluzia că aceasta va deveni o boală endemică în 2022 și după acest an. De altfel, aceștia nu omit un ”scenariu apocaliptic”, dar sunt optimiști că unele țări vor ieși din pandemie până la sfârșitul anului 2021.

Experții cred că pandemia COVID-19 se apoprie de sfârșit în după ce varianta Delta se va atenua

Experții cred că acest eveniment va avea loc deoarece vârful variantei Delta a coronavirusului se va atenua în mai multe părți din lume. Niciunul dintre experți nu a fost în măsura să excludă un “scenariu apocaliptic”, în care virusul ar suferi o mutație până la punctul în care ar putea scăpa de protecția obținută cu greu. Cu toate acestea, ei au exprimat un optimism tot mai mare cu privire la faptul că, până la sfârșitul anului, multe țări își vor fi revenit după cele mai dure efecte ale pandemiei.

ADVERTISEMENT

Aceștia se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit, Portugalia și India, să aibă o combinație de rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală în rândul persoanelor infectate cu coronavirusul. Aceștia avertizează, totuși, că SARS-CoV-2 este un virus schimbător, care va suferi mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populațiilor nevaccinate.

Epidemiolog OMS: Pandemia se va sfârși până la finele anului 2022

”Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care obținem controlul asupra acestui virus… în care putem reduce în mod semnificativ bolile grave și decesele”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog care se ocupă de reacția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în cazul COVID-19, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

Evaluarea agenției se bazează pe colaborarea cu experți în boli care prognozează evoluția probabilă a pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul anului 2022, OMS speră să fi vaccinat 70% din populația lumii.

”Dacă atingem această țintă, vom fi într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a afirmat Van Kerkhove. COVID-19, ca și alte boli endemice, cum ar fi malaria, se preconizează că va continua să fie o cauză majoră de îmbolnăvire și de deces pentru mulți ani de acum încolo.

ADVERTISEMENT

Experta de la OMS se teme că țăile vor elimina restricțiile: Varianta Delata a făcut ravagii în Rusia și România

În acest moment, aceasta este preocupată de faptul că țările vor ridica prematur restricțiile COVID.

”Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe străzi, ca și cum totul s-a terminat (…) Endemică nu înseamnă benignă”, menționează epidemiologul.

ADVERTISEMENT

Delta a făcut ravagii în națiuni cu o acoperire vaccinală scăzută, cum ar fi Rusia și România, cât și în zonele în care restricțiile privind purtarea măștii au fost relaxate. În locuri precum Singapore și China, unde ratele de vaccinare sunt ridicate, dar imunitatea naturală este scăzută din cauza măsurilor de izolare mai puternice, varianta Delta a contribuit la creșterea numărului de boli.

Varianta Delta din SUA ar trebui să se încheie luna aceasta, potrivit mai multor analiști, și va fi ultimul val important al COVID-19.

”Trecem de la faza pandemică la o fază mai endemică a acestui virus, în care virusul devine pur și simplu o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, declara Scott Gottlieb fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

ADVERTISEMENT