News

Pandemia de coronavirus, sfârșitul Uniunii Europene? Avertismentul specialiștilor: „Ne scufundăm împreună”

12.04.2020 | 17:33
Pandemia de coronavirus sfarsitul Uniunii Europene Avertismentul specialistilor Ne scufundam impreuna
Uniunea Europeană, în pericol din cauza coronavirus. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Experții cred că Uniunea Europeană s-ar putea destrăma dacă nu gestionează cum trebuie pandemia de coronavirus. „Efectul ar fi mai destructiv decât Brexit sau migrația ilegală”, avertizează specialiștii.

Uniunea Europeană, distrusă de coronavirus?

Uniunea Europeană a trecut în ultimii ani peste multe crize, Brexit sau migrația ilegală fiind doar două exemple, însă pandemia de coronavirus ar putea desființa UE, cred specialiștii.

ADVERTISEMENT

Jaques Delors, fostul comisar european care a contribuit la înființarea UE, a avertizat că totul se va spulbera într-o secundă din cauza „lipsei de unitate” dintre statele membre.

Conform The Guardian, Enrico Letta, fostul prim ministru al Italiei, a avertizat la rândul său că UE s-ar putea destrăma: „Ne confruntăm cu o criză diferită față de ce am mai întâlnit până acum. Spiritul pro-UE e mai slab acum decât era în urmă cu zece ani”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, experții avertizează că țările din Europa vor plăti tribut politicii de tip Donald Trump, în care pun pe primul plan interesul național. „Italia pe primul loc, Germania pe primul loc se va transforma în ne scufundăm împreună”, a explicat Letta.

În prezent, liderii europeni se ceartă între ei pentru modul în care ar trebui gestionată pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Unele țări au blocat exportul, refuzând să-și ajute vecinii, în timp ce alte țări nu sunt de acord să acorde un ajutor financiar substanțial altor țări.

Italia, în special, s-a simțit abandonată în această perioadă, 88% dintre italieni considerând că au fost abandonați de UE în plină pandemie, conform unui sondaj de opinie. În timp ce Europa dormea, Rusia și China trimiteau ajutoare concrete în Italia, dar și în alte țări.

ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus va trece, mai devreme sau mai târziu, însă rămâne de văzut în ce măsură Uniunea Europeană va mai exista, concluzionează specialiștii.

ADVERTISEMENT