News

Pandemia de Covid a isterizat Islanda, țara cu 3000 de cazuri, cât România într-o zi! „Nu aveți voie să ieșiți din cameră!” Reportaj Fanatik

08.10.2020 | 16:05
Pandemia de Covid a isterizat Islanda tara cu 3000 de cazuri cat Romania intro zi Nu aveti voie sa iesiti din camera Reportaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Islanda – România, barajul pentru EURO 2021, se joacă cu o amânare de aproape 7 luni față de data inițială, martie 2020. Pandemia de Covid a dat peste cap lumea, dar parcă acum, în octombrie, e mai rău la Reykjavik decât ar fi fost, probabil, în martie.

FANATIK este de câteva zile în capitala Islandei, pentru meciul decisiv al naționalei conduse de Mirel Rădoi, și a trăit momente ciudate față de ce înseamnă pandemia de Covid aici, aproape de Polul Nord. De la „închisoare” în camera de hotel la străzi golite de oameni între două anunțuri de criză ale guvernului islandez.

ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid a isterizat Islanda, țara cu 3000 de cazuri, cât România într-o zi! Nebunia începe cu 3 zile înainte să ajungi la Reykjavik

Cu 72 de ore înainte de a ajunge în Islanda ești nevoit să-ți faci un test pentru Covid din țara de unde vii, dar în același timp trebuie să accesezi un site pentru o rezervare a unui alt test la sosirea aici.

Este vorba despre testul obligatoriu care se face pe aeroportul din Keflavik, unde aterizezi, la 50 de kilometri de Capitală. Primești codul pentru un „PCR”, cu care te prezinți la intrarea în Islanda pentru a ți se recolta din nas și din gât. Prețul? Undeva peste 70 de euro, la 11.000 de coroane islandeze!

ADVERTISEMENT

Cursa de Copenhaga cu care a venit FANATIK în Islanda a fost aproape plină. Poate și pentru că s-a anulat Amsterdam – Reykjavik și am fost „re-rutați” prin capitala Danemarcei. Toți cei sosiți trec prin testare, fiind vorba de 5 cabine asemănătoare cabinelor de vot.

Și pentru că islandezii nu fac discriminare și nici favoruri, cot la cot cu noi sunt și arbitrii care vor fluiera barajul Islanda – România, brigada slovenă în frunte cu Damir Skomina!

ADVERTISEMENT

Hotelurile sunt în alertă maximă. „Nu aveți voie să ieșiți din cameră! Vă aducem la ușă apă și mâncare”

Imediat după ce faci testul ți se transmite că vei primi rezultatul în maxim 24 de ore, pe sms și pe mail. Până atunci trebuie să stai izolat la hotelul unde te cazezi. Dacă testul este negativ, îl vei repeta peste 5 zile, timp în care vei fi în carantină modificată. Nu e cazul nostru, pentru că nu vom mai fi peste 5 zile în Islanda.

Parcurgi cei 50 de kilometri până în Capitală în aproximativ o oră, iar la hotel începe alerta maximă. Recepționera te privește de parcă ai fi pozitiv, nu te lasă să-i dai nici măcar voucherul de cazare fără să-ți pui mănușa pe care ți-o întinde! Mici divergențe până se rezolvă cu primirea cardului de la cameră, după care începe instructajul feroce.

ADVERTISEMENT

„Nu aveți voie să ieșiți din cameră până vă vine rezultatul testului”. Oricum, îl verifică și pe cel de la București ca să vadă că este negativ, dar tot încruntată e. „Vă aducem la ușă apă și mâncare, iar după ce vine rezultatul de la aeroport să ne anunțați imediat” Apoi pune cardul pe desk, își retrage mâna și salută. Așa începe aventura la hotel. Nu mă gândeam atunci ce 20 de ore de stres maxim se ridică în față.

20 de ore de stres incredibil până la „negativul” de pe ecranul mobilului. La fel a fost și în cazul delegației tricolore

E frig la Reykjavik. Sunt cam 5 grade ziua și 1, maxim două noaptea. Camera e caldă, dar a fost doar o „celulă” în acele prime ore. Deși așteptam ca rezultatul să vină până la miezul nopții, în varianta fericită, noaptea a fost albă. Ai emoții indiferent despre ce e vorba. Chiar dacă ești negativ, chiar dacă nu ai simptome, chiar dacă…

O interpretare nefericită, un test nerecoltat corespunzător te poate arunca într-o „pușcărie” de minim 6 zile într-un cameră de hotel din Reykjavik, singur, la aproape 4.000 de kilometri de casă. Dar „negativul” care licărește pe ecranul telefonului pune capăt terorii!

Au trecut într-adevăr 20 de ore de la efectuarea testului la Keflavik, dar la fel de mult, ba chiar mai mult au durat rezultatele în cazul delegației tricolore. Acolo venind, cred cei din anturajul naționalei, cu un „pozitiv dubios” în cazul secretarului general Gabriel Bodescu. Rezultatul testului acestuia a sosit printre ultimele trei, pe când jucătorii erau la antrenamentul oficial.

islanda - românia magazine pustii
Sunt locuri în care totul pare pustiu în capitala Islandei. Iar aici vedem un market extrem de căutat, spun cei din zonă

I-au pus mască inclusiv statuii legendei Gudmundsson de la stadionul unde se joacă Islanda – România

Odată eliberat din carceră, cu sms-ul victorios prezentat la recepție, ne apucăm de treaba de teren. Luăm la pas capitala aceasta interesantă, cea mai apropiată capitală de Polul Nord, dar panicată poate mai mult decât e cazul din cauza pandemiei de Covid.

Și să vorbim pe cifre. Sunt puțin peste 3000 de cazuri depistate de Covid în Islanda la o populație de peste 350.000 de locuitori. Într-adevăr cât un cartier din București. Dar să punem alături cele peste 3.000 de cazuri pozitive de acasă, anunțate azi, 8 octombrie, și puteți înțelege despre ce vorbim.

Nu știu sigur dacă islandezii s-au ascuns în case de teama Covid, de frig sau așa se comportă ei în general. Cert e că străzile sunt pustii, deși un colț de soare luminează și încălzește (cât se poate la 7 grade Celsius) puțin frumusețea nordică a Reykjavik-ului.

Glumă sau poate nu, inclusiv statuia legendei naționale Albert Gudmundsson, din fața stadionului unde se joacă Islanda – România, are mască. E poate un semn că „elfii” în care cred adversarii noștri le transmit islandezilor că nu e de joacă în aceste vremuri tulburi cu pandemia de Covid.

islanda românia gudmundsson
Plăcuța lipită la statuia lui Albert Gudmundsson, primul fotbalist profesionist din istoria Islandei

Copiii sunt singurii care aleargă nestingheriți și te privesc ca pe un ciudat dacă te văd cu mască

Ceva mai mulți oameni întâlnești în zona stadionului, pentru că parcul din jur și terenurile de antrenament dau prilejul unora să facă mișcare. Să alerge, să uite de griji, să nu se gândească la Covid.

islanda - românia pandemie
Câțiva copii vin să bată mingea pe terenurile din apropierea stadionului Laugardalsvollur

Copiii sunt cam singurii pe care i-am întâlnit și care nu poartă mască. Ba mai mult, au o privire ciudată îndreptată spre tine cînd nu-ți văd fața și te uiți spre ei. Unii poate nu înțeleg, altora nu li s-a explicat acasă cu subiect și predicat. Nu poți să bănuiești dacă mama și tata care-i trimit în parc poartă și ei mască!

„Cancelled” e cuvântul de ordine în aeroportul din Keflavik

Aceasta este Islanda în aceste zile. Și putem spune Islanda, pentru că peste 60 la sută din populație trăiește în capitala Reykjavik. Care, ușor-ușor, după deciziile Guvernului, începe să se izoleze de continent.

islanda românia covid 19
Aproape că nu mai sunt curse aeriene pe aeroportul din Keflavik. „Cancelled” e cuvântul de ordine!

Cursele aeriene se anulează aproape non-stop, așa că devine un exercițiu de noroc să prinzi o re-rutare victorioasă spre casă. Dar o vom prinde! În special naționala lui Mirel Rădoi!


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 4,20 este cota pentru „2 și peste 1,5 goluri” la meciul Islanda-România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT