News

Papa Francisc, în conflict cu catolicii conservatori din SUA. Cine îl acuză că nu este șeful legitim al Vaticanului

Papa Francisc îi critică pe conservatorii "reacționari" din Biserica Catolică americană. În Italia, o teorie a conspirației e răspândită prin mesaje pe cer
31.08.2023 | 15:17
Papa Francisc in conflict cu catolicii conservatori din SUA Cine il acuza ca nu este seful legitim al Vaticanului
Conservatorii catolici din SUA îl contestă puternic pe Papa francisc Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În timpul unei întâlniri recente dintre Papa Francisc și preoții iezuiți din Lisabona, unul dintre aceștia s-a plâns că, în timpul unui concediu sabatic în Statele Unite, a observat că până și episcopii au criticat în mod deschis conducerea Bisericii Romano-Catolice de către Francisc.

Papa Francisc, în conflict cu catolicii conservatori din SUA

Întrebat ce părere are despre acest fapt, Papa Francisc a dat un răspuns dur, așa cum a făcut-o din ce în ce mai des în ultima vreme. El a criticat “atitudinea puternic reacționară” din rândul catolicilor americani, pe care i-a descris cu un cuvânt aparent creat de el însuși – “indietristi”, sau oameni care privesc înapoi – și a susținut că aceștia nu înțeleg cum credința și morala pot evolua.

ADVERTISEMENT

“Aceste grupuri americane despre care vorbiți, atât de închise, se izolează”, a răspuns papa, potrivit unei transcrieri a întâlnirii din 5 august, publicată luni de publicația catolică La Civiltà Cattolica și revizuită de Vatican înainte de publicare, relatează The Washington Post.

“În loc să trăiască după doctrină, după adevărata doctrină care întotdeauna se dezvoltă și dă roade, ei trăiesc după ideologii. Dacă nu te schimbi în sus, mergi înapoi… Iar efectele asupra moralității sunt devastatoare”, a adăugat suveranul pontif.

ADVERTISEMENT

Nu a fost prima dată când papa i-a luat la țintă pe criticii săi conservatori din Statele Unite, care i s-au opus în anumite chestiuni teologice, cum ar fi ritul latin, și sociale, cum ar fi mediul și migrația, și în rândurile cărora se află un episcop din Texas care a spus că Francisc “subminează depozitul de credință” al bisericii. Dar comentariile sale din Portugalia au evidențiat ceea ce observatorii au remarcat ca fiind o franchețe crescândă din partea papei.

Francisc se exprimă mai liber de la moartea lui Benedict

Unii susțin că Francisc se simte mai liber să spună ce gândește de la moartea lui Benedict al XVI-lea, care chiar și în calitate de papă emerit s-a manifestat uneori în opoziție față de el și a rămas un simbol galvanizator pentru conservatorii catolici.

ADVERTISEMENT

Francisc, în vârstă de 86 de ani, care a suferit recent o intervenție chirurgicală intestinală și care folosește adesea un scaun cu rotile, ar putea, de asemenea, să se uite la propria moștenire și la modul în care poate traduce dorința sa declarată de a face biserica mai primitoare în schimbări reale în doctrină.

Francisc, care a provocat rumoare cu comentariul său “cine sunt eu să judec?” la scurt timp după ce a devenit papă – a devenit din ce în ce mai deschis în ceea ce privește apropierea sa de comunitatea LBGTQ+.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceleiași sesiuni cu iezuiții, el a vorbit despre faptul că a avut întâlniri frecvente și călduroase cu persoane transgender și a părut să respingă comentariile dezaprobatoare. “Ceea ce nu-mi place deloc, în general, este că privim așa-numitul ‘păcat al cărnii’ cu lupa”, a spus el.

Declarația privind conservatorii americani a fost deosebit de semnificativă pentru momentul în care a fost făcută. Ea a venit în timp ce Biserica Catolică se pregătește pentru ceea ce unii consideră a fi o bătălie ideologică în cetatea Vatican. Sinodul din octombrie, numit în mod arhicunoscut Sinodul asupra Sinodalității, se va constitui într-o dezbatere de amploare asupra politicii și învățăturilor bisericii.

Un document de lucru al Vaticanului, făcut public în luna iunie, preciza că discuția ar trebui să includă modul în care Biserica ar trebui să fie mai primitoare pentru persoanele LGBTQ+ și pentru catolicii divorțați.

Un sinod al premierelor, contestat de catolicii conservatori din SUA

Sinodul, de obicei o adunare a episcopilor, va include pentru prima dată delegați suplimentari, jumătate dintre ei fiind femei. Femeile nu pot fi hirotonite ca diaconi, preoți sau episcopi în Biserica Catolică, deși viitoarele lor roluri vor fi, de asemenea, în discuție în timpul reuniunii din octombrie.

Cardinalii, episcopii și preoții conservatori au făcut presiuni împotriva Papei Francisc încă din primii ani ai papalității sale. Unul dintre cei mai înverșunați critici ai săi, cardinalul Raymond Burke, născut în Wisconsin, a insistat în 2015 că papa nu are “puterea” de a schimba doctrina Bisericii.

Reintroducerea de către Francisc a limitelor privind folosirea limbii latine în oficierea Liturghiei a devenit un focar de disensiune și un simbol al protestului conservator în cadrul Bisericii Catolice din Statele Unite.

La rândul său, Francisc a denunțat în 2022 un număr “semnificativ” de grupuri de interese, în special în Statele Unite, despre care a spus că încearcă să “pună călușul” pe reformele Conciliului Vatican II din anii 1960, care au încercat să facă biserica mai accesibilă pentru catolicii obișnuiți.

Rupturile din biserică au continuat să se adâncească – mai ales pe măsură ce se apropie sinodul. Într-o scrisoare publică din august, episcopul de Texas, Joseph E. Strickland, a avertizat într-o scrisoare publică despre “mesajul rău și fals care a invadat biserica”. Un grup de critici ai papei a publicat luna aceasta și o carte care a numit sinodul o “cutie a Pandorei” care vrea să schimbe doctrina.

Cine îl acuză pe Francisc că nu este șeful legitim al Vaticanului

Mai multe mesaje purtate de avioane mici deasupra plajelor italiene în această vară au răspândit o teorie a conspirației potrivit căreia Papa Francisc nu este capul legitim al Bisericii Catolice.

Avioanele care transportau mesaje ciudate despre Benedict al XVI-lea, fostul șef al Bisericii Catolice care a demisionat în 2013 din cauza problemelor de sănătate debilitante, au apărut pe cerul de deasupra celor mai populate plaje din Italia în această vară.

“Benedict a fost în sedes impedita”, era un mesaj purtat duminică, 27 august, de un avion de mici dimensiuni care a survolat 350 de kilometri din coasta Adriaticii, referindu-se la un termen cunoscut în cadrul Vaticanului pentru a indica faptul că papa este exilat, încarcerat sau izolat într-un alt mod. Un alt mesaj similar, care a survolat coasta Lazio la 16 iulie, era “Benedict al XVI-lea nu a abdicat cu adevărat”.

Mesajele au atras curiozitatea a mii de turiști de pe plajă, precum și pe cea a presei locale. Este exact ceea ce și-a dorit jurnalistul Andrea Cionci, care crede că Francisc nu este papa legitim, potrivit euronews.com.

De ceva vreme, Cionci, care scrie pentru ziarul italian de dreapta Libero, a încercat să răspândească o teorie a conspirației care spune că Papa Francisc este “antipapa” pus în funcție pentru a-l înlocui pe Benedict al XVI-lea – Joseph Ratzinger – cu o figură mai liberală și mai progresistă.

Benedict ar fi fost forțat să demisioneze

Jurnalistul italian susține că din discursul de demisie al papei Benedict se înțelege că nu abdică cu adevărat, ci că a fost forțat să o facă.

El a susținut că adevărul va fi dezvăluit de trei cardinali după moartea lui Ratzinger, o predicție care nu s-a concretizat după ce fostul papă a murit la 31 decembrie 2022.

Cionci și-a scris teoria într-o carte, intitulată Code Ratzinger, care spune povestea presupusului complot complex din spatele instalării Papei Francisc în fruntea bisericii.

Dar teoria sa nu a reușit să atragă prea multă atenție, până când un grup de avocați numit Abritrium a finanțat zborurile curioase deasupra plajelor italiene în această vară.

Cionci susține că nu este un adept al teoriei conspirației. Mai mulți experți, inclusiv susținători ai lui Francisc și catolici mai conservatori, i-au infirmat teoria.

ADVERTISEMENT