News

“Paradisul viu” de 100 de miliarde de dolari care a devenit un oraş fantomă. Clădirile sunt goale şi drumurile pustii

Un proiect urbanistic de 100 de miliarde de dolari s-a dovedit un eşec total, un oraş care se dorea a fi al viitorului fiind pustiu la şase ani de la inaugurare.
30.07.2023 | 12:23
Imagine din Forest City Foto: Marielle Descalsota/Insider
ADVERTISEMENT

Forest City este unul dintre cele mai controversate proiecte de dezvoltare consemnate în ultimii ani la nivel global, o investiţie de 100 de miliarde de dolari, care se dorea a fi un “paradis viu”, transformându-se deja într-un oraș fantomă, la doar şase ani de la darea sa în folosinţă.

În Forest City s-au mutat doar 5% din totalul celor aşteptaţi

Forest City este un cartier uriaş, de patru ori mai mare decât Principatul Monaco, situat în oraşul malaezian Johor Bahru, aflat pe drumul către Singapore. 700.000 de oameni trebuiau deja să locuiască aici, însă în 2019 numărul acestora abia dacă ajungea la 500.

ADVERTISEMENT

Un expert, care din motive de siguranţă personală a refuzat să-şi dezvăluie numele, a declarat pentru Insider că populația cartierului a crescut de atunci la câteva mii, ceea ce reprezintă mai puțin de 5% din numărul total de rezidenţi aşteptaţi.

“În timp ce îmi așteptam mașina la aeroportul din Johor Bahru am întrebat câțiva localnici despre Forest City. Mulți dintre ei nu știau nimic despre asta. O persoană mi-a spus că este departe, iar alta a descris-o ca pe o enclavă. Asta au fost toate informațiile pe care le-am putut aduna”, scrie Marielle Descalsota, în reportajul ei despre “oraşul fantomă”.

ADVERTISEMENT

O dată ajunsă în Forest City a văzut semnele dezvoltării, adică zeci de blocuri de apartamente de lux, un mall, o școală internațională, dar ceea ce nu a văzut au fost semnele de viață.

Prețurile apartamentelor au crescut mult aici în ultimii doi ani. Dacă în 2017 un aprtament costa 170.000 de dolari, astăzi, apartamentele în condominiu se vând cu preţuri care ajung la 1,14 milioane de dolari. Pentru comparație, prețul mediu de vânzare al unui apartament în oraşul Johor Bahru, de care aparţine cartierul Forest City, este de 141.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

“Fiecare magazin pe care l-am văzut în părea să fie închis, gol sau abandonat”, a mai remarcat jurnalista. De altfel, ea mai spune că a văzut doar trei restaurante deschise în timpul vizitei sale în Forest City şi doar o mână de oameni luau masa acolo. Abia la hotelul unde a ptrecut trei nopţi a întâlnit ceva agitaţie, fiind vorba în cea mai mare parte de oameni pasionați de golf veniţi aici din întreaga regiune.

O altă controversă este legată de faptul că, în ciuda faptului că a fost prezentat drept „un oraș eficient din punct de vedere energetic, sensibil din punct de vedere ecologic, care conservă terenul și cu un nivel scăzut de poluare”, dezvoltarea Forest City a avut ca rezultat un impact semnificativ și ireversibil asupra mediului, deoarece insulele create de om au fost recuperate din zonele umede și mlaștinile de mangrove sensibile din punct de vedere ecologic.

ADVERTISEMENT

Populaţia locală, care depindea de pescuit pentru subzistență, și-a văzut capturile reduse dramatic pe măsură ce lucrările de recuperare au decimat zonele de pescuit. În ciuda plângerilor la autoritățile statului Johor, nu s-a făcut nimic, iar dezvoltarea a continuat, totul fără ca Evaluarea Detaliată a Impactului asupra Mediului (DEIA) impusă de lege să fi fost efectuată vreodată.

ADVERTISEMENT