News

Paradoxul Emil Boc. De la cel mai hulit politician a revenit printre preferații electoratului. Evoluție spectaculoasă în sondaje

În februarie 2012, când a demisionat din fruntea Guvernului, Emil Boc era probabil cel mai detestat politician român, însă acum a redevenit unul dintre preferații alegătorilor.
06.12.2023 | 13:37
Paradoxul Emil Boc De la cel mai hulit politician a revenit printre preferatii electoratului Evolutie spectaculoasa in sondaje
Emil Boc a revenit în topul politicienilor cu cea mai mare încredere/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ultimul sondaj INSCOP a arătat că pe primele locuri în topul încrederii în politicieni sau demnitari se află Mircea Geoană, cu 36,3% încredere multă şi foarte multă, urmat de Laura Codruţa Kovesi, șefa Parchetului European, cu 34,3% încredere şi Emil Boc cu 32,4%. Surprinzător este scorul obținut de primarul Clujului, ținând în urmă cu ceva mai mult de un deceniu avea un nivel al încrederii absolut lamentabil.

Emil Boc, mai detestat decât Traian Băsescu

Scorul de 32,4% încredere cu care este cotat Boc în ultimul sondaj este apropiat de cel pe care acesta îl avea, potrivit unui sondaj IMAS, în ianuarie 2009, de 35,4%. Atunci Emil Boc avea avantajul că tocmai fusese numit prim-ministru și beneficia de faptul că demnitarii de vârf care tocmai sunt instalați în funcție au o popularitate crescută, un fenomen sociologic bine cunoscut celor care fac sondaje de opinie.

ADVERTISEMENT

La aproape 15 ani de la acel moment, Emil Boc a revenit la un nivel al popularității aproape similar, deși a trecut printr-o perioadă în care popularitatea sa s-a prăbușit accelerat la un nivel cum rar mai fusese văzut în politica românească, după care a urmat o retragere a sa în politica de la nivel local, în Cluj-Napoca, iar prezența sa în politica națională rămâne în continuare discretă.

După „idila” din 2009 dintre români și premierul Boc, criza economică din 2010-2011 a dus la deteriorare brutală a nivelului popularității guvernanților de atunci. Tot IMAS publica, în octombrie 2010, rezultatele unui sondaj în care președintele Traian Băsescu avea un nivel al încrederii redus de la 49,9%, în ianuarie 2009, la 9,8%. Boc căzuse și mai jos, la 6,9%, ceea ce l-a făcut pe sociologul Alin Teodorescu, șeful de atunci al IMAS, că este cel mai redus nivel din deceniul care a precedat sondajul.

ADVERTISEMENT

Scăderea atât de dramatică a popularității lui Boc era cu atât mai surprinzătoare cu cât măsurile de austeritate din mai 2010 au fost asumate public de către președinte Băsescu, nu de către guvernul lui Boc. În plus, opoziția PSD și PNL a cultivat sistematic imaginea unui premier care nu era nimic altceva decât un executant al ordinelor venite de la Cotroceni. Chiar și așa, „executantul” Boc era mai detestat de populație decât Traian Băsescu.

În noiembrie 2011, un alt sondaj IMAS arăta că ostilitatea populației față de primul-ministru se mai redusese, dar nu cu mult, ajungând la un nivel al încrederii de 9,8%, sub Traian Băsescu – 12,9% și la mare distanță de liderii USL: Crin Antonescu – 27,1% și Victor Ponta – 19,6%. Chiar și în interiorul PDL erau lideri cu o popularitate ceva mai mare decât a lui Boc: Vasile Blaga – 14,3% și Theodor Stolojan – 11,3%.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, pe 6 februarie 2012 Emil Boc a fost nevoit să demisioneze din fruntea Guvernului pentru ca PDL să mai aibă șanse să obțină un scor cât de cât decent la alegerile din acel an. Românii s-au bucurat că au scăpat de Boc, iar clujenii că l-au primit înapoi întrucât l-au votat din nou ca primar la localele din vara acelui an. Totuși, nu a fost un triumf electoral pentru fostul premier întrucât ales doar cu 40,6%, în timp ce rivalul său de la USL, Marius Nicoară a avut 39,5%, Spre comparație, în 2008, Emil Boc obținuse al doilea mandat de primar cu 76,2% din voturile clujenilor.

O popularitate recâștigată în timp

Paradoxul însă este că electoratul a început să aibă o părere mai bună despre Boc, după acesta nu a mai avut o funcție înaltă în stat. Deja în campania de la localele din 2012, Boc ajunsese la cotă de încredere de 13%, potrivit unui sondaj al CSOP din iunie 2012. Însă revenirea a fost lentă întrucât un an mai târziu, în septembrie 2013, tot CSOP îl cota la un nivel de 14% încredere, cu numai un procent mai mult.

ADVERTISEMENT

Au urmat câțiva ani în care Emil Boc s-a ținut departe, cel puțin la nivel public, de politica de la nivel național, fără să dețină o funcție de conducere în PNL-ul rezultat din fuziunea liberalilor cu democrat-liberalii, asta cu toate că era liderul uneia dintre cele mai puternice organizații județene a partidului. Discreția fostului premier a făcut ca institutele de sondare a opiniei publice chiar să-l ignore în măsurătorile legate de încrederea românilor în principalii lideri politici, astfel că cei intervievați nici măcar nu erau întrebați ce părere au despre Boc.

Abia în ultimii ani, Emil Boc a figurat din nou în sondajele privind încrederea în politicieni, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Un sondaj BCS din primăvara anului 2021 îl plasa pe primarul Clujului pe locul 2 în clasamentul încrederii, cu 25,1%, fiind depășit doar de către Klaus Iohannis, cu 29%. Boc depășea astfel demnitari cu funcții mult mai înalte decât ale lui sau lideri de partid cu vizibilitatea mare în spațiul public: Florin Cîțu, premier – 21,6%, Dacian Cioloș – 18,6%, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților – 17,5%, Victor Ponta – 17,4%, Traian Băsescu – 16,6%, Vlad Voiculescu – 15,9%, Cătălin Drulă, președintele USR – 14,8%, Dan Barna – 14,8%.

În iunie 20023, un sondaj The Center, realizat la comanda USR, îl plasa pe Boc chiar pe primul loc, însă întrebarea era formulată diferit de majoritatea sondajelor, anume „Ce opinie aveți față de următoarele personalități politice?”, cu variantele de răspuns: favorabilă; nici favorabilă, nici defavorabilă; defavorabilă. Scorul lui Boc a fost de numai 12% favorabilitate, însă a fost suficient pentru a ocupa prima poziție, urmat de Marcel Ciolacu, Gabriela Firea și Mircea Geoană, toți cu 11%.

Sondajul publicat INSCOP în această săptămână arată că, în aproape 15 ani, Boc a reușit să se apropie de nivelul de vârf al popularității sale, de la începutul lui ianuarie 2009, ținându-se practic departe de controversele de la București, în paralele cu o reputație solidă ca urmare a activității de primar la Cluj.

ADVERTISEMENT