News

Părinții unui bebeluș român, arestați în Danemarca. Copilul a ajuns la spital cu hemoragie craniană. Suspiciuni de malpraxis

Doi soți originari din România au fost reținuți în Danemarca, după ce și-au dus copilul de o lună în stare gravă la spital. Medicii susțin că acestea suferea de „sindromul bebelușului scuturat”.
06.02.2022 | 16:35
Parintii unui bebelus roman arestati in Danemarca Copilul a ajuns la spital cu hemoragie craniana Suspiciuni de malpraxis
ADVERTISEMENT
06-02-2022
14:46

Suspiciuni legate de o culpă medicală. Ambasadorul danez, invitat la Senat

Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, a anunțat că îl va invita pe ambasadorul Danemarcei la București pentru o discuție în cadrul comisiei în cursul săptămânii viitoare.

Personal, am constatat că, în străinătate, sunt situaţii în care autorităţile naţionale ale unor state vest europene intervin în viaţa de familie a cetăţenilor români care locuiesc acolo şi nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie. Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român”, a declarat Titus Corlățean, pentru Agerpres, referindu-se la cazul românilor arestați în Danemarca.

Senatorul PSD a precizat că a stat de vorbă cu membri ai familiei din România care au relatat că mama copilului a avut o naștere dificilă, iar apoi le-a spus medicilor că bebelușul nu se simte bine.

Poate că autorităţile daneze ar trebui să examineze şi o posibilă culpă medicală, un malpraxis, la nivelul celor care au gestionat neinspirat momentul travaliului şi naşterii, de la bun început. Sunt lucruri de discutat, le vom discuta în spirit constructiv şi este necesară o cooperare corectă astfel încât adevărul să prevaleze şi nu eventual tentaţiile de a acoperi greşelile unui sistem, aşa cum am mai văzut şi în alte state, cum este cazul Norvegiei, Germaniei ş.a.m.d”, a mai spus Titus Corlățean.

Un cuplu de români care locuiește în Danemarca a mers cu copilul lor de o lună la spital, medicii de acolo constatând că acesta a suferit o hemoragie craniană, un simptom frecvent în cazurile de „sindrom al bebelușului scuturat”.

Medicii au informat poliția, iar cei doi români au fost reținuți pentru o perioadă de patru săptămâni, fără dreptul de a-și vedea copilul, informează News.ro.

ADVERTISEMENT

Amabasada României la Copenhaga a intervenit în acest caz, oficiali ai reprezentanței diplomatice urmând să o viziteze pe mamă în închisoare în cursul acestei zile.

Suspiciuni privind un caz de „sindrom al bebelușului scuturat”

Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, de către un cetăţean român, cu privire la situaţia deosebită în care se află alţi trei cetăţeni români, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei.

ADVERTISEMENT

În dialogul cu reprezentanţii ambasadei, persoana în cauză a menţionat că doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul minor al celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

În urma demersurilor ambasadei, s-a aflat că bebelușul este în spitalul din Odense, fiind în acest moment în afara oricărui pericol.

ADVERTISEMENT

Mama copilului urmează să fie vizitată astăzi în închisoare de către oficiali ai ambasadei pentru a stabili căile prin care familia poate fi ajutată.

Într-o intervenție la Digi24, Mihai Alexandru Grădinar, ambasadorul român la Copenhaga, a precizat că sesizarea poliției face parte din procedurile standard din Danemarca în cazuri de acest gen.

ADVERTISEMENT

Dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta – hemoragie craniană – pot deschide o anchetă şi să sesizeze Poliţia. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd această lucruri”, a declarat ambasadorul român.

Copilul ar putea ajunge în grija bunicilor materni

Ambasada a luat legătura și cu familia extinsă a copilului, Grădinar precizând că o soluție posibilă în acest caz este încredințarea copilului către bunicii pe linie maternă.

Sunt şi ei şocaţi de acest caz, nu ştiu nici ei ce să facă, bineînţeles vor dreptate, îi consideră nevinovaţi, vor copilul să se însănătoşească şi să revină în familie”, a mai spus Mihai Alexandru Grădinar.

Poliția daneză anchetează cazul pentru a stabili în ce măsură părinții se fac vinovați de starea copilului lor.

Sindromul copilului scuturat apare în urma mișcărilor bruște la care este supus un nou-născut. Poate să apară în urma legănatului cu mișcări bruște al copilului sau în cazurile în care părinții îl bruschează, motiv pentru care este socotit drept un indiciu al unui posibil abuz.

Pe lângă nivelul ridicat de mortalitate, estimat la circa 25%, cazurile de sindrom al bebelușului scuturat pot duce la leziuni severe ale creierului sau la orbire.

ADVERTISEMENT