News

Părinții, obligați să asigure participarea copiilor la cursurile online prin ordin al ministrului Educației. Document

22.04.2020 | 16:10
Parintii obligati sa asigure participarea copiilor la cursurile online prin ordin al ministrului Educatiei Document
ADVERTISEMENT

Un ordin al ministrului Educației impune părinților să asigure participarea copiilor la cursurile online organizate de către unitatea de învățământ pe durata stării de urgență, indiferent dacă au mijloacele materiale necesare sau acces la rețeaua de internet. Pe de altă parte, ministerul recunoaște implicit că măsura nu va putea fi aplicată peste tot deoarece ordinul prevede programe speciale de recuperare a cursurilor pentru elevii care nu a putut să participe online la ore pe durata stării de urgență.

Participarea copiilor la cursurile online, obligatorie

Ordinul de ministru aprobă Instrucțiunea privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar prin care se stabilesc obligațiile structurilor implicate în procesul de educație pe durata stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Astfel, Ministerul Educației se angajează să operaționalizeze portalul digital.educred.ro, ca ”totalitate a platformelor de e-learning și a resurselor de învățare online asigurate și, după caz, validate și recomandate de Ministerul Educației și Cercetării”.

În continuare, ordinul impune câte un set de obligații pentru inspectoratele școlare, unitățile de învățământ și cadrele didactice, dar la articolul 11 al Instrucțiunii sunt vizați și părinții:

ADVERTISEMENT

Părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul sau participarea preșcolarului/ elevului  la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ”.

De asemenea, prezența elevilor la cursurile online este obligatorie.

Părinții vor fi responsabili de eventuala distrugere a echipamentelor informatice care le-au fost puse la dispoziție de autorități. Pe de altă parte, accesul elevilor la platformele de învățare online sau bibliotecile virtuale este gratuit.

ADVERTISEMENT

Ordinul nu prezintă vreo măsură de sprijinire a familiilor care nu are echipamentele IT necesare pentru a asigura participarea copiilor la cursurile online și nici pentru cele care nu au acces la internet.

Indirect, Ministerul Educației își asumă că nu toți copiii vor putea să participe la această formă de educație, astfel că sunt prevăzute planuri de recuperare a orelor pentru acești elevi.

ADVERTISEMENT

Unitățile de învățământ vor elabora planuri remediale după reluarea cursurilor pentru copiii care nu au mai putut participa la activitățile online”, a declarat secretarul de stat Luminița Barcari, într-o intervenție la Digi24 în care a confirmat existența ordinului și iminenta sa publicare în Monitorul Oficial.

Notarea pe materia învățată online, doar cu acordul elevului

Barcari speră totuși că numărul elevilor care vor avea nevoie de planurile de recuperare va fi unul redus având semnale că adminsitrațiile locale s-au implicat pentru asigurarea suportului informatic în cazul familiilor cu dificultăți materiale

O altă prevedere a ordinului este că notarea pe materia predată în timpul activităților online se va face doar cu acordul elevului sau părintelui.

La reluarea activității de predare-învățare-evaluareîn unitățile de învățământ, activitatea suport pentru învățarea online poate fi valorificată de către cadrul didactic prin calificativ/ notă cu acordul elevului sau cu acordul părintelui/ tutorelui legal”, se arată în Ordinul-4135.

ADVERTISEMENT